Volledig scherm
Stratenmaker Roy Leverink legt de tegels onder toeziend oog van bestuursleden Mooi Ruurlo Ap Schepers en Rina Florijn, op de foto wordt de tegel voor hotel Avenarius aan de Dorpsstraat gelegd. © Arjan Gotink

Historische fototegels in Ruurlose stoep

De zestien fototegeltableaus met historische afbeeldingen die gisteren en vandaag in de stoepen en op het Kerkplein zijn gelegd, hebben allemaal een link met Ruurlo en/of met panden die er in het verleden stonden en heden ten dage nog staan. Met dank aan Historische Vereniging Old Reurle die de tegels aan de Ruurlose gemeenschap schenkt in het kader van haar 35-jarig bestaan dit jaar.

 Alle tegels zijn naast historische foto’s voorzien van een korte begeleidende tekst. ,,Zo wandelen de mensen letterlijk door de geschiedenis van Ruurlo. Er is door de jaren heen misschien wel te veel gesloopt zonder enig historisch besef. We willen met deze fototegelwandelroute in Ruurlo een stukje historie terugbrengen”, zo verklaart bestuurslid Ap Schepers van Old Reurle. 

Beeldbepalende gebouwen

Zo komt de wandelaar langs en op de plekken waar onder meer ooit de zuivelfabriek, de landbouwcoöperatie, een schaapskooi, de landbouwschool en het stationsgebouw stonden. De fototegels vormen een onderdeel van een drieënhalve kilometer lange dorpswandelroute door het centrum van Ruurlo. Op zestien prominente plekken kan men op de tegels van 50 bij 50 centimeter zien hoe de situatie er op diezelfde plek vele tientallen jaren geleden uitzag. De route voert langs vele beeldbepalende gebouwen, zoals het voormalige gemeentehuis op het Kerkplein, de schaapskooi aan de Binnemansdijk, het stationsgebouw aan de Stationsstraat, de woning met de naam Sukerpot op de hoek Zuivelweg/Dorpsstraat waar onder meer de bekende schrijver en hoofdonderwijzer Kerst Zwart woonde, de Landbouwschool op de hoek van de Verlengde Kroezelaan/Wilhelminalaan en de boterfabriek De Volharding aan de Wildenborchseweg.

Ook zijn enkele straten (Stationsstraat, Dorpsstraat), het plantsoen bij de muziekkoepel aan de Domineesteeg en enkele hedendaagse beeldbepalende panden in de route opgenomen. Dat zijn de Dorpskerk, de Sint Willibrorduskerk, Hotel Avenarius, de Agneta molen, de Kroezeboom, de marechaussee kazerne en het postkantoor. ,,Het was best wel een moeilijke keuze voor welke panden en gezichtsbepalende straten we moesten kiezen”, zo laat secretaris Rina Florijn van Old Reurle weten. 

Routefolder

In een routefolder, die in samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en de VVV Ruurlo nog in de maak is, wordt ook naar panden verwezen die niet op fotoplateaus zijn afgedrukt. ,,We hebben het gehele project uit eigen financiële middelen bekostigd. En daarvoor hadden we een bepaald budget vrijgemaakt. Het mag duidelijk zijn dat dit een behoorlijk kostbaar project was, waar we geen onbeperkt aantal tegels in konden opnemen. Met dank aan de gemeente Berkelland, die de kosten van de plaatsing van de tegels voor zijn rekening nam”, aldus Florijn en Schepers. Zo gauw de routefolder klaar is zal de historische fototegelwandelroute officieel gepresenteerd worden.