Hendrik Haafkens (links) en Ton Zuethof in de St. Janskerk in Zutphen. In 1572 was de kerk het decor van een belangrijke ontwikkelingen op weg naar de 'geboorte' van Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Hendrik Haafkens (links) en Ton Zuethof in de St. Janskerk in Zutphen. In 1572 was de kerk het decor van een belangrijke ontwikkelingen op weg naar de 'geboorte' van Nederland. © Arjan Gotink

Hoe Zutphen belangrijke rol speelde bij ‘geboorte’ van Nederland: ‘Lees je niets over in geschiedenisboeken’

De twaalf provincies en de landsgrenzen met Duitsland en België. Nu weten we niet beter, maar enkele eeuwen geleden bestonden ze nog niet. Het jaar 1572 – dit jaar 450 jaar geleden – wordt gezien als het begin van de geboorte van Nederland. Zutphen speelde daarbij een belangrijke rol, hoewel dat in de geschiedenisboeken vaak ondersneeuwt. 

  1. Een week lang ‘Zutphen on the Beach’: evenement moet opstapje naar nóg groter festijn worden
    PREMIUM

    Een week lang ‘Zutphen on the Beach’: evenement moet opstapje naar nóg groter festijn worden

    Met een soort kabelbaan vanaf de Walburgistoren of een biertje drinken midden op het ’s-Gravenhof. Of gewoon goede potjes beachvolleybal kijken? Het kan allemaal vanaf het laatste weekeinde van augustus: het plein in het centrum van Zutphen moet dan een week lang een gezellig strand worden. ,,Hopelijk komen de inwoners van Zutphen massaal, want het ís ook voor hen”, zegt organisator Jan Nijstad.