Volledig scherm
© Thinkstock

Hof: Zutphen mocht reclamebelasting heffen

Er was niks mis met de manier waarop de gemeente Zutphen reclamebelasting hief. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs in hoger beroep bepaald in een zaak die door het Zutphense autobedrijf Segerink & Wolbers was aangespannen. 

Zelfs nadat de omstreden reclamebelasting in Zutphen is afgeschaft blijft de lokale heffing de gemoederen bezighouden. Een groep kleine ondernemers in Zutphen protesteerde de afgelopen jaren al fel tegen de heffing op reclame-uitingen, die werd aangewend voor gezamenlijke voorzieningen voor ondernemers. De protesterende groep vond de gemeentelijke heffing onevenredig hoog uitvallen voor kleine ondernemers. De huidige coalitie van GroenLinks, PvdA, SP en VVD besloot daarop in 2018, op aandringen van de ondernemers zelf, om de reclamebelasting helemaal op te heffen. 

Verschillende rechtzaken

Inmiddels blijkt dat er ook verschillende rechtszaken over de reclamebelasting zijn gevoerd. Renault- en Daciadealer Segerink & Wolbers vocht de opzet van de heffing aan, nadat het op bedrijventerrein De Stoven gevestigde bedrijf over 2017 een belastingaanslag van 1850 euro kreeg opgelegd. De gemeente Zutphen beperkte de reclamebelasting namelijk tot bedrijven die gevestigd waren op de drie bedrijventerreinen in de gemeente: De Mars, De Revelhorst en De Stoven. 

Bij de rechtbank Gelderland voerde de autodealer aan dat die geografische beperking niet rechtvaardig was. Daarmee had het in maart vorig jaar succes, blijkt uit een pas onlangs gepubliceerde uitspraak. De rechter oordeelde toen dat de gemeente Zutphen geen objectieve en redelijke rechtvaardiging had aangevoerd voor het beperken van het heffingsgebied. 

Hoger beroep succesvol

De manier waarop Zutphen de reclamebelasting hief kon volgens de rechter dus niet door de beugel, maar de gemeente Zutphen legde zich bij die uitspraak niet neer. Het hoger beroep was onlangs alsnog succesvol. Het gerechtshof sprak uit dat Zutphen de reclamebelasting wel degelijk mocht beperken tot de bedrijventerreinen. Met een activiteitenplan en een begroting toonde Zutphen namelijk aan dat de besteding van de opbrengsten overwegend tot profijt leidde voor de bedrijven op de bedrijventerreinen. Daarmee bestond er volgens het hof wel degelijk een rechtvaardiging voor de Zutphense heffing en moet Segerink & Wolbers alsnog de aanslag betalen.
Het Zutphense autobedrijf zelf laat weten geen behoefte aan een reactie te hebben, ‘aangezien er nog een tweede zaak tussen partijen loopt en die nog niet is uitgeprocedeerd.’

  1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
    PREMIUM
    video

    Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

    Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.