Netten over de daken van woningen in de Valckstraat in Zutphen. Het moet voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken. Vleermuizen zorgen ervoor dat een deel van deze netten weer weg moet.
Volledig scherm
PREMIUM
Netten over de daken van woningen in de Valckstraat in Zutphen. Het moet voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken. Vleermuizen zorgen ervoor dat een deel van deze netten weer weg moet. © Niek Megens

Huismussen en vleermuizen in Zutphense buurt dreigen renovatie te verstoren

Rijtjeswoningen ingepakt in grote netten. Het is een raar gezicht in het Deventerwegkwartier in Zutphen. Reusachtige netten moeten voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken en renovatiewerkzaamheden daardoor op de lange baan worden geschoven. Vleermuizen zorgen er nu voor dat een deel van die netten weer weg moet.

,,Als er huismussen nestelen in de daken dan valt er voorlopig weinig te restaureren. Dan mogen we gewoonweg niet aan de slag. Huismussen zijn een beschermde diersoort’’, zegt Joke Hofman, directeur van woonbedrijf Ieder1. Het woonbedrijf heeft zo'n zeshonderd woningen in Zutphen in voorbereiding om te verduurzamen. Na de renovatie moeten de woonlasten voor huurders fors omlaag gaan. De daken van acht woningblokken in het Deventerwegkwartier zijn enkele weken geleden ingepakt met netten.

 1. Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’
  PREMIUM

  Nooit meer koekjes van Marion in 't Atrium: ‘Ik stop met bloedend hart, mijn basis is weg’

  Stoppen op je hoogtepunt. Sporters doen het wel eens. Voldaan, op waardige wijze. De Zutphense Marion Traas (50) stopt óók op haar hoogtepunt, met ontmoetingscentrum 't Atrium. Waardig. Maar voldaan? Verre van. Ze móét de deur van haar populaire zaak dichtdoen. Vanwege corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Haar hart bloedt. ,,De zaak liep als een tierelier. Ik ging eindelijk geld verdienen. Maar met de anderhalvemeterregel kan ik maximaal acht mensen ontvangen. Te weinig, ik zou alleen maar geld gaan verliezen.’’
 2. Drugs, burenruzies en prostitutie: zo groot is de woonoverlast in jouw woonwijk in Zutphen
  PREMIUM
  Interactieve kaart

  Drugs, burenru­zies en prostitu­tie: zo groot is de woonover­last in jouw woonwijk in Zutphen

  Geluidsoverlast, drugsoverlast, extreme woningvervuiling, een vermoeden van criminele activiteiten en overlast door bezoekers van prostitutie bij een woning. Een greep uit de woonoverlast in de gemeente Zutphen in het afgelopen jaar. De gemeente probeert via een proef overlast in de gemeente eerder te signaleren om zo sneller in te kunnen grijpen. Het afgelopen jaar werden er 53 incidenten in behandeling genomen.