Foto ter ilustratie
Volledig scherm
Foto ter ilustratie © ANP

Huizenbezitters in Zutphen de klos, ozb gaat flink omhoog

Een gemiddeld huishouden in Zutphen gaat komend jaar meer dan veertig euro meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Zutphen hoort daardoor bij de duurdere gemeenten in de regio. Nu de mogelijkheden om te bezuinigen zo goed als op zijn is het één van de oplossingen van Zutphen om het gat in de begroting voor komend jaar te dichten. 

Zutphenaren met een eigen huis krijgen voor het tweede jaar op rij te maken met een grote stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Waar Zutphen jarenlang tot de goedkoopste gemeenten in de regio behoorde, qua huizenbezit, is dat tij nu gekeerd. Een gemiddeld huishouden met een huis van 200.000 euro zal meer dan 40 euro extra moeten betalen en iets onder de 300 euro uitkomen.

Een maatregel van het college van burgemeester en wethouders van Zutphen om het gat in de begroting voor 2020 te dichten. In 2020 wil Zutphen 70 procent van de bezuinigingen in het sociaal domein bewerkstelligt hebben. Er is daardoor nog steeds een tekort van 1,9 miljoen euro. De rek is uit de bezuinigingen, waardoor Zutphen de inkomsten wil verhogen. Met de ozb-verhoging denkt het college 850.000 euro te pakken. 

Voor huizenbezitters in Zutphen betekent het de tweede grote ozb-stijging achter elkaar. Vorig jaar verhoogde Zutphen de ozb-belasting al met zo'n 7,5 procent. Dit jaar met meer dan 10 procent. Daarbij blijkt het cijfers van CBS dat de gemiddelde woz-waarde van een huis in Zutphen het afgelopen jaar is gestegen van 189.000 naar 200.000 euro, waardoor er over een hoger bedrag belasting betaald moet worden. Al met al een stijging van meer dan veertig euro.

Andere belastingen 

Daar blijft het niet bij. Ook de parkeer-, toeristen- en hondenbelasting gaan omhoog. Bij elkaar verwacht Zutphen hierdoor 100.000 euro extra inkomsten. Op dit moment wordt er gezamenlijk zo'n 2,5 miljoen euro mee opgehaald. 

Naast extra inkomsten ontkomt Zutphen niet aan enkele nieuwe bezuinigingen. Het budget voor Zutphen Academy, opleiding van ambtenaren, daalt bijvoorbeeld van 140.000 euro naar 70.000 en het budget van 600.000 euro voor Krachtig Zutphen wordt gehalveerd. Met dit traject wil Zutphen de stad sociaal economisch gezien versterken. ,,Dat zit niet alleen in geld, maar ook in samenwerking. Met inwoners, met ondernemers en met bijvoorbeeld de provincie’’, concludeert wethouder Harry Matser. ,,Daar gaan we nu meer op inzetten binnen dit traject.’’

,,Ik wil Zutphen na de coalitieperiode gezond achter laten. We zijn nu op de goede weg’’, aldus Matser. ,,Dit doe je allemaal niet graag. We hebben al heel pijnlijke beslissingen moeten maken. Het is fijn dat er een einde aan zit te komen.’’