Canadese voertuigen passeren de nagenoeg drooggelegde gracht bij de Deventerweg in Zutphen, waar de Duitsers de brug hadden opgeblazen.
Volledig scherm
PREMIUM
Canadese voertuigen passeren de nagenoeg drooggelegde gracht bij de Deventerweg in Zutphen, waar de Duitsers de brug hadden opgeblazen. © Collectie Stedelijk Museum Zutphen

In de voetsporen van onze bevrijders: Zutphen, een nachtmerrie voor de Canadezen

PodcastDe Canadezen die Zutphen moesten bevrijden hadden nog nooit van de stad gehoord, toen ze vanuit het zuidoosten aan de belegering ervan begonnen. Na een week van loodzware gevechten tegen bloedfanatieke, veelal piepjonge nazi’s zouden ze Zutphen nooit meer vergeten. Onze verslaggever, historicus Niek Megens trekt mee in het voetspoor van de bevrijders. Vandaag deel 4: de lange week in Zutphen. 

Het is begin april en het rommelt rondom Zutphen. Nog maar enkele dagen geleden heeft een neergestorte V1-raket in het nabijgelegen Warnsveld elf levens geëist. De Duitsers voelen dat het eind nabij is maar zaaien op de valreep nog terreur. De Canadezen hebben de Achterhoek al grotendeels in handen. Vanuit de richting Almen en Vorden naderen ze de oostkant van Zutphen, terwijl de bevrijders op 3 april aan de zuidkant van de stad dorpen als Baak en Wichmond innemen. Maar dan wacht de lange week in Zutphen.