Volledig scherm
PREMIUM
De Vrije School De Berkel in Zutphenvandaag de dag. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

In Zutphen op zoek naar menselijke verbinding

Zutphen trekt als antroposofisch bolwerk elk jaar nieuwe bewoners die zoek op zijn naar bezinning. Hoe werd Zutphen zo’n spiritueel centrum? We vragen het de familie van twee pioniers in de jaren 50, Klaas en Annelies Kingma. 

Antroposofie en de vrije scholen

De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925) is de geestelijk vader van de wereldbeschouwing Antroposofie. Hij geloofde in het bestaan van een geestelijke wereld, een kosmos, die toegankelijk is voor mensen mits zij zichzelf geestelijk ontwikkelen. Dit vertaalt zich naar het onderwijs van de Vrije Scholen dat is gebaseerd op Steiners gedachtegoed. Zo is kunst een belangrijk onderdeel van de lesstof zodat ieder kind zijn of haar geestelijke vermogen zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Bert Wagendorp, de bekende columnist van de Volkskrant, observeerde al in een uitgebreid artikel uit 2003 dat Zutphen bloeit en groeit als spiritueel bolwerk dankzij antroposofen. De therapeutische centra, natuurvoedingswinkels en vrije scholen trekken ieder jaar weer ‘vluchtelingen’ uit de drukke Randstad aan. Sindsdien duiken jaarlijks verhalen in diverse media op die dit fenomeen beschrijven. De gemoedelijkheid, rustiek en middeleeuwse schoonheid van Zutphen worden steevast geroemd. Maar wat is het dat Zutphen biedt dat tig soortgelijke stadjes kennelijk niet hebben?

  1. Warnsveldse warmtewimpel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

    Warnsveld­se warmtewim­pel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

    Vierenzeventig jaar en elf maanden stond het Nederlands warmterecord. In de tuin van de Warnsveldse huisarts Thate werd op 23 augustus 1944 38,6 graden gemeten. Reden voor een groots feest in het dorp, nu, 75 jaar later. Dat het record net voor de meet gesneuveld is doordat het in Gilze en Rijen vorige maand 40,7 graden werd, mag de pret niet drukken. Daags voor het feest is er commotie over totaal iets anders: is er iemand uit Gilze en Rijen die de warmtewimpel als symbolisch stokje in ontvangst wil nemen?