Volledig scherm
Ina Sluis’ hond Anders doorstaat de lastigste proef: het ophalen van een eend aan de andere kant van het water. © Kevin Hagens

Jachthonden op examen in Zwiep

Golden Retreivers, Labradors en allerlei soorten ‘staande’ honden togen gisteren met hun baasjes in alle vroegte naar het dorpje Zwiep om daar hun proeve van bekwaamheid af te leggen. De honden zijn getraind voor de jacht.

De viervoeters hebben onder meer geleerd te apporteren, wild op te speuren en onder appèl te staan. In het dorpje van de gemeente Lochem mochten ze gisteren laten zien hoe goed ze naar hun baasjes kunnen luisteren en kregen ze al dan niet een certificaat. ,,Een enkeling die het niet gehaald heeft, is alweer naar huis”, vertelde Hilbert Meijer van de stichting Jachthondentrainingen Zwiep maandagmorgen om een uur of tien al. Om daar lachend aan toe te voegen:  ,,Die hadden geen zin om met dit hondenweer hier nog langer rond te hangen.”

De Zwiepse club houdt jaarlijks twee dagen voor de jachthondenproeven. Ook zaterdag overspoelen tientallen  hondenbezitters uit het hele land het gehucht Zwiep om hier onder de hoede van de keurmeesters van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) hun kunsten te tonen. De proeven hebben allemaal met vaardigheden voor de jacht te maken.

Er wordt deze dagen nog niet gejaagd, maar de honden moeten wel leren wild te vinden. ,,Er zijn dus wel dieren aanwezig om op te jagen, maar die zijn dus al dood”, vertelt Meijer in de molen van Zwiep, het zenuwcentrum van de jachthondenproeven in deze regio. 

Gisterochtend was het de beurt aan de honden en hun baasjes die in de categorie beginners en gevorderd hun proef af moesten leggen.’s Middags was het de beurt aan de echte doorgewinterde jachthonden. De rassen die meedoen zijn over het algemeen volgzame hondensoorten. ,,De moeilijkste proef is die waarbij ze door het water moeten”, vertelt Meijer. ,,Het baasje staat aan de ene kant van de sloot met de hond, de prooi ligt aan de andere kant. Als de hond zijn baas voldoende vertrouwt, gaat die op diens commando en aanwijzing het water over om de prooi te zoeken.”

 1. 80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’
  PREMIUM

  80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’

  Hij is nog geen twee maanden voorzitter, toch had Herman Tuininga tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Zutphen afgelopen weekend een duidelijke boodschap. Op sportief vlak gaat het ‘niet verkeerd’ met de voetbalclub, maar financieel moet het beter. Met een verlies van 80.000 euro over de afgelopen twee jaren is er werk aan de winkel. Maar paniek? Daar is volgens de preses geen sprake van.
 2. Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes
  PREMIUM

  Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellin­gen en gemeentes

  Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”