Volledig scherm
De Verborgen Kracht in Zutphen. © Photographer: Patrick van Gemert

Jeugdzorginstelling De Verborgen Kracht uit Zutphen loopt opnieuw blauwtje bij rechter

De Zutphense jeugdzorginstelling De Verborgen Kracht (DVK) heeft zonder succes een kort geding aangespannen tegen het Leger des Heils. Volgens DVK was de samenwerking tussen de twee instellingen ten onrechte beëindigd, maar de rechter is het daar niet mee eens.

DVK kreeg de afgelopen jaren ook al onenigheid met de gemeenten Deventer en Zutphen, omdat de instelling vond dat beide gemeenten onvoldoende jongeren doorverwezen naar DVK. De rechter oordeelde vorige maand nog dat de gemeente Zutphen DVK niet heeft achtergesteld ten opzichte van concurrenten.

Nu blijkt dat de Zutphense organisatie voor jeugd-ggz eind vorig jaar ook het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering voor de rechter heeft gedaagd. De uitspraak van de voorzieningenrechter is pas onlangs openbaar gemaakt.

DVK vond dat het Leger des Heils in november 2017 ten onrechte de samenwerking heeft beëindigd in een specifiek geval, waarbij DVK jeugdhulp verleende aan een kind dat onder toezicht was gesteld van het Leger des Heils. Het Leger des Heils deed dat omdat de samenwerking met DVK moeizaam verliep.

Reputatieschade

Ook was volgens DVK de algehele samenwerking tussen de twee instellingen beëindigd zonder dat daar een gegronde reden voor was. Als gevolg daarvan zou het aan de Prins Berhardlaan gevestigde DVK naar eigen zeggen reputatieschade oplopen.

DVK vorderde daarom bij de rechter op last van dwangsommen dat de samenwerking zou worden hervat en DVK bij de keuze van jeugdhulpaanbieders door het Leger des Heils niet achtergesteld zou worden ten opzichte van concurrenten.

De rechter gaat daarin echter opnieuw niet mee. Het Leger des Heils liet op de zitting namelijk weten dat wat hen betreft de samenwerking alleen in het specifieke geval definitief is beëindigd. In andere zaken zou samenwerking per geval beoordeeld moeten worden. Bij het kind dat onder toezicht was gesteld handelde het Leger des Heils bovendien niet onrechtmatig, oordeelt de rechter. Beide partijen erkenden namelijk dat de samenwerking moeizaam verliep en dat voor goede zorgverlening goede samenwerking nodig is.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)