Justitie eist forse werkstraf tegen man uit Vaassen voor containerdrama in Zutphen

Update & videoTegen de 22-jarige chauffeur uit Vaassen, die januari vorig jaar in Zutphen een zeecontainer langs de weg plaatste, is 150 uur werkstraf geëist. Carla Roelink (73) botste destijds met haar scooter op de container en overleed.

Verslaggever André Valkeman is bij de rechtszaak. Volg hieronder zijn verslag van de zaak op Twitter.

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vindt dat de jonge Vaassenaar ‘zeer, althans aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en/of onachtzaam’ is geweest. Het bedrijf moest namens de gemeente hout opruimen, na rukwinden in de storm. Het bedrijf besloot de container te plaatsen zonder met de gemeente te overleggen. De container stond deels in de berm en deels op de fietsstrook.

Het OM verwijt de chauffeur dat hij geen maatregelen heeft genomen om de container goed zichtbaar te maken. Hierdoor viel deze in het donker niet op. Temeer omdat er in de omgeving – de container stond aan de Bronsbergen, een weg even buiten Zutphen – geen verlichting aanwezig was. Het slachtoffer zag de container in het donker daarom niet staan en botste er met haar scooter in volle vaart bovenop.

Dubbele gevoelens

Het onderzoek naar het containerdrama heeft lang geduurd. Pas vorige week maakte het OM bekend dat het een man van 22 gaat vervolgen. Voor de broer van het slachtoffer, Willy Delsink, komt het bericht over de vervolging erg laat. ,,Het ongeluk is al meer dan een jaar geleden”, zegt hij. Delsink heeft dubbele gevoelens. ,,Hij heeft misschien een fout gemaakt door nauwelijks veiligheidsmaatregelen te treffen, maar hij had natuurlijk nooit de bedoeling om zoiets te veroorzaken.”

Volledig scherm
Een bosje tulpen in de berm herinnert aan het dodelijke containerongeval aan de Bronsbergen in Zutphen. © Archief