Volledig scherm
PREMIUM
Rob Weimer van de Bomenstichting Zutphen voor paardenkastanjebomen op het 's-Gravenhof die binnen afzienbare tijd moeten worden gekapt. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Kastanje verdwijnt uit straatbeeld van Zutphen

Tientallen paardenkastanjebomen worden gekapt in Zutphen. Bij een derde van deze bomen in de gemeente Zutphen is de kastanjebloedingsziekte vastgesteld. Een deel kan hersteld worden, maar hiermee wordt kap slechts een paar jaar uitgesteld.

Langzaam maar zeker verdwijnt de kastanjeboom uit Zutphen. Van de 331 beeldbepalende bomen in de gemeente hebben er 97 de kastanjebloedingsziekte. Reusachtige bomen die niet meer te redden zijn. Na het kappen van de bomen plaatst de gemeente nieuwe bomen terug. Voordat deze bomen een vergelijkbare grootte hebben bereikt zijn er tientallen jaren tot meer dan honderd jaar voorbij. 

 1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
  PREMIUM
  video

  Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

  Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’
 2. Burgemeester trots op Turbo Theo (85): ‘Geweldig wat je hebt gedaan voor Warnsveld!’
  video

  Burgemees­ter trots op Turbo Theo (85): ‘Geweldig wat je hebt gedaan voor Warnsveld!’

  Burgemeester Annemieke Vermeulen is trots op de prestatie die wielrenner Theo Akoné (85) gisteravond heeft neergezet in Limburg. Hij verbeterde daar het werelduurrecord en gaf zijn woonplaats Warnsveld een nieuw record. De Warnsvelder wist het werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan in de leeftijdscategorie 80+ te verbeteren door 30,603 kilometer te rijden. Op video kreeg Theo behalve van de burgemeester ook van wielrenster Kirsten Wild de felicitaties toegestuurd.