Volledig scherm
Initiatiefneemster Christel Jansen in haar pop upwinkel. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Kleding lenen in plaats van kopen: het kan bij kledingbibliotheek GAIA in Zutphen

Vrouwen staan gemiddeld een jaar van hun leven voor de kledingkast, twijfelend wat ze aan moeten doen. Vaak omdat er te veel hangt, met keuzestress tot gevolg. Dat het ook anders kan, wil Christel Jansen uit Zutphen met haar OutfitLibrary GAIA bewijzen. Een bibliotheek voor kleding, waar bezit een vloeiend begrip is.

Het idee voor de kledingbieb is simpel. Je hebt een abonnement en daarmee kan je onbeperkt kleding lenen (maximaal 3 items per keer). Bevalt iets goed, hou je het wat langer. Is het toch niet helemaal wat je zocht of ben je toe aan iets anders, lever je het weer in en neem je iets nieuws mee. Op die manier blijft de kledingkast een stuk overzichtelijker. En omdat er minder wordt gekocht, wordt er ook minder geproduceerd. En dat is weer goed voor de aarde, want daar doet Christel het uiteindelijk voor. Vandaar ook de naam GAIA voor de kledingbieb: de Griekse godin die de verpersoonlijking van de aarde is, de oermoeder.

Aanvulling

OutfitLibrary GAIA is overigens niet uniek in haar soort. Het idee zag Christel, die voorheen werkte als persoonlijk kleur- en stylingadviseur, al in Amsterdam voorbij komen en later ook in Arnhem. Daar probeerde ze het uit en was meteen enthousiast. ,,Het verandert echt je idee over wat je absoluut in je kast moet hebben. Maar het is zeker geen vervanging van je huidige garderobe. Het vult elkaar aan. Je hebt een basis en dat verrijk je met mooie, frisse items uit de bibliotheek.”

Doelgroep

De kledingbieb is volgens Christel ideaal voor vrouwen die graag shoppen en iedere maand iets nieuws willen, vrouwen die hulp nodig hebben bij het vinden van een stijl, vrouwen die uit principe of duurzaamheidsoverwegingen niks nieuws meer willen kopen of vrouwen die dan weer maat M en dan weer maat L hebben.

Collectie

De collectie van de kledingbieb bestaat uit zorgvuldig door Christel aangekochte kledingstukken. ,,We hebben mooie tweedehands kleding van goede kwaliteit, veel natuurlijke materialen, duurzame stoffen en merken als MissGreen, COS, Kaffe, Joline Jolink, LaSalle, vintage wollen items, maar ook de haast ongedragen kleding van ZARA en H&M in de collectie.”

Uitbreiden

OutfitLibrary GAIA deelt nu nog een pand in de Turfstraat, maar Christel droomt van een grote eigen winkel, ergens in Zutphen. Nu al worden er workshops gegeven in upcycling (van oude kledingstukken iets nieuws maken), maar dat moet op de nieuwe locatie verder worden uitgebreid. Ook komen er lezingen en een coupeuse, die ter plekke kleding repareert en zo kleding een tweede of derde leven geeft. ,,En ik zie ook een uitbreiding voor me naar baby- en kinderkleding. En nog later wellicht naar mannenkleding. Wat ik ook leuk zou vinden is een soort dress to impress-idee, waarbij mensen mooie kleding kunnen lenen voordat ze naar een sollicitatiegesprek gaan.”

Ook H&M experimenteert met uitlenen kleding

Dat kledingbibliotheken een rol van betekenis gaan spelen in de manier waarop we in de (nabije) toekomst met kleding omgaan, blijkt wel uit het groeiende aantal ervan. Daarnaast hebben zelfs grote kledinggiganten als het Zweedse H&M het idee omarmd. De modeketen experimenteert vooralsnog alleen in haar thuisland met een kledingbibliotheek. Daarbij kunnen maximaal drie kledingstukken voor een week gehuurd worden voor iets meer dan 30 euro per item. Mocht het concept aanslaan, zal het ook in andere Europese landen worden ingevoerd.

Volgens Christel Jansen van OutfitLibrary GAIA heeft het lenen van kleding geen negatief effect op de manier waarop mensen ermee omgaan. ,,Je zou kunnen denken dat mensen kledingstukken onzorgvuldig gebruiken, omdat ze toch niet van hun zijn. Maar je ziet juist dat mensen er meer bij stil staan, aandachtiger worden. Dat vertrouwen moet je in mensen hebben. Aan de andere kant: kleding is ook een gebruiksvoorwerp, dus draag het vooral!”