Volledig scherm
PREMIUM
Het boek 'Aan de Gaskamer Ontsnapt' van Rosa de Winter-Levy. © archief

Kleindochter van schrijfster ‘Aan de Gaskamer Ontsnapt!’: ‘Overlevers konden na oorlog hun verhaal niet kwijt’

Dat er onlangs een exemplaar van het zeer zeldzame boekje Aan de Gaskamer Ontsnapt! is opgedoken in de collectie van de Achterhoekse kringloopketen Aktief, is bijzonder en belangrijk, vindt Henriette Salomon. De Amsterdamse is de kleindochter van de joodse Rosa de Winter-Levy uit Zutphen, die het boekje zeer kort na de oorlog schreef.

De Winter-Levy - die in 1985 overleed - beschrijft hoe ze naar concentratiekamp Auschwitz wordt gedeporteerd, wat ze daar meemaakt, hoe ze wordt bevrijd door de Russen en uiteindelijk wordt herenigd met haar dochter.  Salomon: ,,Mijn oma schreef het boekje omdat ze vond dat het verhaal van de overlevers van de concentratiekampen nooit mag worden vergeten. De wereld moet er van leren.’’

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.