Volledig scherm
Kim-Lian van der Meij is bij de opening van het pop-upmuseum bij Praktijkonderwijs in Zutphen. Die opening is voorbehouden aan een leerling, die met een kettingzaag een hindernis uit de weg ruimt. © Zutphens Persbureau

Leerlingen maken van Zutphens schoollokaal een pop-upmuseum

Een lokaal in de School voor Praktijkonderwijs aan de Paulus Potterstraat in Zutphen is tijdelijk ingericht als dependance van het stadsmuseum aan het ’s Gravenhof. ,,De leerlingen hebben alles helemaal zelf gedaan.”

Bekende Nederlander Kim-Lian van der Meij heeft maandag samen met astronaut André Kuipers in Sassenheim het startsein gegeven voor de Nationale Museumweek en dinsdagmorgen is ze in Zutphen om het pop-upmuseum te openen in de School voor Praktijonderwijs. Vijftig objecten uit museum Hof van Heeckeren zijn naar de school getransporteerd. De officiële openingshandeling is voorbehouden aan een leerling van de afdeling groen, die met een motorkettingzaag een groene hindernis uit de weg gaat ruimen. Maar eerst laat Van der Meij op het drukke schoolplein enkele betrokkenen aan het woord, onder wie uiteraard de leerlingen zelf.

Directeur Anne-Marie Molleman: ,,Een docent van onze school is door het museum gevraagd of we mee wilden doen. Daar hoefden we niet lang over na te denken. De leerlingen waren meteen enthousiast en de docenten ook.”

Docenten en medewerkers van het museum hadden een begeleidende rol. ,,Verder hebben de leerlingen van de leerjaren 1 en 2 alles helemaal zelf gedaan. Zes gingen er naar het depot om spullen uit te zoeken. Zes anderen hebben zich gebogen over het vlekkenplan: dat is het plan dat je moet maken om alle voorwerpen een goede plek te geven.” Daar bleef het niet bij, want de voorwerpen moesten ook nog worden beschreven - goed voor de taalvaardigheid. ,,Zo komen bij dit project veel vakken aan bod. Tot de horeca aan toe, want we hebben ook een museumrestaurant.” Waar, zo zal later blijken, onder meer Zutphense mosterdsoep wordt geserveerd.

Andere ogen

Wethouder Annelies de Jonge: ,,Supergaaf dat een school gewoon zoiets doet, gedacht vanuit de leerlingen. Het museum helpt op deze manier kinderen uiting te geven aan wat ze bij bepaalde objecten voelen, zodanig dat anderen dat óók kunnen ervaren. En dat je erover in gesprek kunt.”

Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen: ,,Wij vinden het altijd fijn als er met andere ogen naar onze collectie gekeken wordt. Dat is nu ook gebeurd. Leerlingen zijn er doorheen gelopen en hebben keuzes gemaakt omdat ze dachten: dat vind ik interessant. Dan kijken wij óók weer met andere ogen.”

En wat vindt ze van de keuzes? ,,Verrassend. En ontzettend goed. Het zijn allemaal objecten van vroeger waar je een hedendaags equivalent van hebt.” Pien (14), lid van de depot-ploeg, geeft een voorbeeld: ,,Er is een houten schooltas die de kinderen vroeger gebruikten om schoolspullen in te doen.” Die schooltas is het ‘pronkstuk’ van het pop-upmuseum, verkondigt Kim-Lian van der Meij. Ze legt nog even het doel van de Nationale Museumweek uit: ,,We hopen meer bezoekers naar de musea te krijgen, vooral ook mensen die dat niet zo vaak doen.”

‘Ons echte goud’ is het motto van de museumweek. Tiana Wilhelm: ,,Aan dit project kun je zien dat geschiedenis lééft. En dat het museum van de stad is. De collectie is van ons allemaal.”

‘Leuk om spullen uit te zoeken’

Met de inrichting van het pop-up museum houdt het voor de leerlingen niet op. Ze hebben ook tot taak bezoekers te verwelkomen, te wijzen op het gastenboek en rond te leiden langs de collectie. Marcin (13) staat bij de ingang als suppoost. ,,Ik vond het erg leuk om spullen uit te zoeken en te kijken wat wel en niet past”, zegt hij. ,,Zelf ga ik af en toe naar een museum. Vorige week was ik met mijn ouders en broertje nog in het museum op vliegbasis Deelen. Een echte aanrader.”

In het museumlokaal is het gezellig druk. Isa (13) - ook zij is lid van de depot-ploeg - staat bij het door haar gekozen object, een houten knikkerspel. ,,Ik ben redelijk blij met het museum zoals het is geworden”, zegt ze. ,,Dit knikkerspel heb ik gekozen omdat je het verschil ziet met vroeger. Nu doen we dat toch vooral op straat.” Haar toelichting staat eveneens te lezen op een kaartje naast het knikkerobject. 

Iets verderop het object dat Pien koos: een ouderwetse kinderwagen. De tekst op het kaartje: ‘Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik het heel vind om te zien hoe de moeders vroeger met hun baby’s gingen wandelen. Ik zou later graag zelf moeder willen worden. Dan wil ik graag een hele mooie kinderwagen voor mijn kindje.’

  1. Welzijnsorganisatie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan
    PREMIUM

    Welzijnsor­ga­ni­sa­tie uit Zutphen botst met wethouder, tientallen sociaal werkers vrezen voor baan

    Welzijnsorganisatie Perspectief vreest onbestuurbaar te worden. Dat stelt directeur Jorinde Klungers. Na positieve gesprekken over bezuinigingen stelde het college van Zutphen uit het niets een nieuwe visie op voor de organisatie die onder meer de sociale wijkteams aanstuurt. Een toelichting krijgt Perspectief pas na de zomer. Ondertussen kijken meerdere sociaal werkers van Perspectief al uit naar andere banen. ,,Vervanging kunnen we niet regelen zolang er geen duidelijkheid is.’’