Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Leg alle daken van flats in Zutphen vol met zonnepanelen’

Flats in de gemeente Zutphen moeten worden vol gelegd met zonnepanelen, als het aan de Stadspartij ligt. Zutphen heeft een relatief klein buitengebied en het is niet wenselijk dit buitengebied vol te zetten met zonnepanelen. De Stadspartij roept het college van Zutphen in een motie daarom op om in gesprek te gaan met de woningcorporaties om de daken van flats in Zutphen te voorzien van zonnepanelen.

Een voorstel dat tijdens bij andere partijen vooral veel vragen opriep, hoewel het idee in beginsel positief werd ontvangen. ,,Zolang in niet gerenoveerde flats nog steeds geen dubbel glas zit, is dit niet rendabel’’, deelde SP’er Stefano de Groen de Stadspartij mee. ,,Laten we ons daar eerst op richten.’’

De Stadspartij wil met de motie voorkomen dat het buitengebied van Zutphen vol gelegd wordt met zonnepanelen. Vergeleken met andere gemeenten heeft Zutphen een klein buitengebied. Geen optie om vol te leggen met zonnepanelen, liet Kees van Toor namens de Stadspartij tijdens het maandelijkse Forum weten.

Woninghuurders in de gemeente Zutphen moeten volgens hem mee kunnen doen aan een collectieve voorziening voor het opwekken van zonne-energie. In een motie roept de Stadspartij het college van Zutphen op om dit in contracten met woningcorporaties in Zutphen op te tekenen. Bewoners moeten hierdoor kunnen besparen op hun energiekosten. De motie is ingediend met de ambitie van Zutphen in het achterhoofd om energieneutraal te worden. Een groot deel van deze energie zal uit zonne-energie geput moeten worden. ,,Ruimte om zonne-energie op te wekken, ligt vooral op de daken’’, aldus Van Toor.

Wethouder Matser deelde de forumleden mee dat er een onderzoek loopt met de vraag hoe Zutphen energieneutraal kan worden. ,,In mei hopen we hier meer over te kunnen vertellen’’, aldus Matser, die daarnaast aangaf het onderwerp al wekelijks te bespreken met woonbedrijven als Ieder1. ,,Duidelijk is dat we daar wind en daken voor nodig hebben, maar ook velden.’’