Volledig scherm
Herman Hol voor zijn huis. ,,Ik vind het wel leuk wat te vertellen en mensen het huis te laten zien.” © Arjan Gotink

‘Leuk dat ook particulieren hun huizen openstellen tijdens Open Monumentendagen in Zutphen’

Liefhebbers van monumenten en historische gebouwen kunnen dit weekeinde hun hart ophalen. Op 14 en 15 september kun je in Zutphen – en elders in het land – weer tientallen monumenten bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. Ook particulieren zoals Herman Hol en Marijke Teunissen (beiden 84) openen de deuren van hun historische huis. ,,Ik vind het wel leuk wat te vertellen en mensen het huis te laten zien.”

Elk jaar, in het tweede weekend van september, zijn duizenden monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Het is dé kans om plekken te bezoeken waar je niet zo snel komt. Sommige plekken zijn normaal zelfs helemaal niet toegankelijk. Naast de talloze monumenten zijn er ook allerlei optredens, lezingen, rondleidingen en bijzondere activiteiten in Zutphen.

Herman en zijn vrouw Marijke waren de afgelopen jaren enthousiast bezoeker van de Open Monumentendagen. Dit jaar zijn ze er echter onderdeel van. Zaterdag en zondag openen ze de deuren van hun monumentale woning aan de Barlheze, op de hoek met de Heukestraat.

Bedrijvigheid

,,De Barlheze was ooit een straat met veel bedrijvigheid. Ook in dit pand zat een bloeiende onderneming”, vertelt Hol. ,,Namelijk de grossierderij in chocolade en suikerwerken van de familie Rietberg, die ook puddingpoederfabriek De Padvinder bezat. Het was sowieso een drukke straat. Met Koninginnedag of andere feestdagen werd er hier flink gehost, met een muziekkorps erbij en alles.”

Sfeer

SHol en zijn vrouw wonen nu ruim elf jaar in dit historische pand. Eerder woonden ze in Den Haag en Leiden, ook steden met veel fraaie monumentale panden. ,,Toen we hier gingen kijken, waren we meteen enthousiast. Met name vanwege de sfeer en de fijne binnentuin. Van de vorige eigenaar hebben we allerlei foto’s en oude tekeningen gekregen, die komen dit weekeinde goed van pas”, zegt Hol.

Een heel verhaal heeft de 84-jarige Hol niet ingestudeerd. ,,Ik vind het leuk wat te vertellen, maar ik heb geen idee hoeveel mensen er zullen komen. Hangt natuurlijk ook een beetje van het weer af. Maar de een wil gewoon even kijken en de ander is geïnteresseerd in het achterliggende verhaal. Om met Marten Toonder te spreken: we zullen het wel zien.”

Particulier

Hol hoorde via via van de mogelijkheid om je als particulier op te geven voor de Open Monumentendagen. ,,Iemand zei dat het jammer was dat er ieder jaar veel dezelfde monumenten te bezoeken zijn. Dat het leuk zou zijn als particulieren hun monumentale panden open zouden stellen. Nou, toen heb ik gebeld om ons op te geven. Ik dacht, laat ik het nu maar doen, misschien ben ik er volgend jaar wel niet meer”, zegt Hol met een kleine knipoog.

Nee, vreemd vindt hij het niet dat er straks volstrekt vreemden in zijn huis rondlopen. ,,We hebben het alleen over de benedenverdieping en de tuin. Ze gaan niet naar de slaapkamer. Dat scheelt.” Dat hij vanwege zijn deelname dit jaar zelf niet op pad kan tijdens de Open Monumentendagen neemt Hol op de koop toe. ,,Je kan niet alles hebben.”

Nog meer te zien

Naast het huis van Herman Hol en zijn vrouw zijn er dit jaar naast de gebruikelijk deelnemers als de Martinuskerk, Dat Bolwerck, de Berkelruïne en de Bourgonjetoren nog een aantal bijzondere plekken te bezoeken.

Bijvoorbeeld Huize Alpha aan de Rijksstraatweg 2, waar Vereniging Hendrick de Keyser met een grote renovatie is begonnen. Ook aan het voormalige Broederenklooster aan de Rozengracht wordt gewerkt. Het klooster wordt omgebouwd tot boutiquehotel. Op zaterdag is het unieke koetshuis te bezichtigen wat zich achter het pand op Burgemeester Dijkmeesterweg 7 bevind. De bewoners vertellen de geschiedenis van het zeer goed bewaarde koetshuis en de bijbehorende paardenstallen.

Ook enkele woningen van het Sareptahof aan de Isendoornstraat zijn te bezoeken, net als de Drogenapstoren in de Drogenapsteeg. Elk uur geeft de bewoonster zelf een rondleiding door de toren, die gaat tot aan de spits. Entree is 2,50 euro, koffie, thee, fris met versnapering inbegrepen. Kinderen zijn gratis.

Net als ieder jaar is er ook weer een Monument van het Jaar aangewezen, deze keer De Overtuin, die ligt aan de Molenstraat 6 in Warnsveld. Op zaterdag is er om 13.15 uur een officieel moment in deze unieke historische tuin.

Het hele programma is te vinden op www.openmonumentendagzutphen.nl