Hans Heesen van Luxor. Hans heeft een boek geschreven over de Zutphense filmgeschiedenis. 'Prikkelend in hoge mate'
Volledig scherm
Hans Heesen van Luxor. Hans heeft een boek geschreven over de Zutphense filmgeschiedenis. 'Prikkelend in hoge mate' © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Luxor-directeur Hans Heesen genomineerd voor Louis Hartlooper Prijs

Hans Heesen, directeur van filmtheater Luxor in Zutphen, is genomineerd voor de prestigieuze Louis Hartlooper Prijs, een jaarlijkse prijs voor onderscheidende publicaties over cinema. Heesen ontvangt de nominatie voor zijn boek ‘Prikkelend in hoge mate. Een geschiedenis van de bioscopen in Zutphen.’

Er zijn vier anderen kanshebbers. De winnaar wordt eind september bekendgemaakt op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De jury bestaat uit kenners met een achtergrond in scenarioschrijven, regisseren, camera en produceren. 

Monnikenwerk

Eerder vertelde Heesen in deze krant dat het onderzoeken en schrijven van het boek ‘monnikenwerk was geweest. ,,Maar erg leuk om te doen. Eindeloos grasduinen. Het boek gaat niet zozeer over de bioscoopbedrijven in Zutphen, al is dat natuurlijk wel de kapstok. Maar echt interessant wordt het omdat het gaat over de mensen erachter. Het is de beschrijving van de filmgeschiedenis in Nederland aan de hand van het bioscoopleven in een mooi, klein provinciestadje.”

  1. Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolutie
    PREMIUM

    Van gieten naar genieten: Alain Schepers gidst ons door de bierrevolu­tie

    Nog niet zo lang geleden dronken Nederlanders voornamelijk pils. Thuis een halveliterfles of vers getapt in de kroeg. Sinds de ‘bierrevolutie’ is ontketend, verzuipen we zowat in de keuzes voor speciaalbieren en alcoholvrije varianten. De verkoop hiervan stijgt voor het tiende jaar op rij. Maar wat weten we ervan? Het is de heilige missie van bierdeskundige Alain Schepers uit Ruurlo om de achtergebleven kennis over de rijke wereld van het gerstenat op te vijzelen. ,,Je kunt het als zendelingenwerk beschouwen.’’