Volledig scherm
Het oude en nieuwe stadhuis van Zutphen. © Zutphens Persbureau

Maximaal twee vaste chauffeurs voor speciaal onderwijs-leerlingen in Zutphen

Zutphense leerlingen uit het speciaal onderwijs, die gebruik maken van het nieuw te vormen routegebonden vervoer, krijgen vanaf halverwege dit jaar met maximaal twee vaste chauffeurs per persoon te maken. Dit blijkt uit de uitgangsnotitie die de gemeente Zutphen heeft opgesteld voor de aanbesteding van het leerlingenvervoer. 

Zutphen heeft in november besloten uit PlusOV te stappen. Vanaf 1 augustus regelt de gemeente zelf het  routegebonden vervoer. Om dat te kunnen aanbesteden, heeft de gemeente een pakket van uitgangsposities samengesteld. De aanbesteding doet Zutphen samen met Apeldoorn en Deventer, die ook (deels) uit PlusOV zijn gestapt. De voorwaarden om tot nieuwe vervoerders te komen, verschilt echter per gemeente. In januari buigt de Zutphense gemeenteraad zich over de voorwaarden.

Drie groepen

Zutphen eist onder meer dat toekomstige vervoerders denken in drie groepen, waarbij reizigers worden onderverdeeld  op basis van reisafstand en reisinrichting. In totaal vallen nu 328 reizigers onder deze gebruikers, van wie 189 leerlingen die naar (speciale) scholen worden gebracht. In veel gevallen is een vaste chauffeur noodzakelijk. Omdat dat in de praktijk volgens Zutphen onhaalbaar is, wordt de voorwaarde gesteld dat voor speciaal onderwijs en individueel vervoer maximaal twee vaste chauffeurs op één route worden ingezet .

Voor de drie groepen wil Zutphen contracten afsluiten met minimaal twee vervoerders. Dit om het risico te spreiden als een vervoerder niet of onvoldoende presteert. Ook wil Zutphen de contracten flexibel inzetten; Zutphenaren moet een andere vervoersoplossing geboden kunnen worden als deze beter bij de desbetreffende persoon past. 

  1. Het Dagelijks Bestaan alsnog naar Vitens-terrein in Zutphen
    PREMIUM

    Het Dagelijks Bestaan alsnog naar Vi­tens-ter­rein in Zutphen

    Jeugdzorginstelling Het Dagelijks Bestaan mag toch naar het terrein aan de Weg naar Vierakker verhuizen waar tot 2016 een waterwinstation van Vitens in gebruik was. De gemeente Zutphen gaat met de sloop van enkele gebouwen vanaf februari eerst het gebied bouw- en woonrijp maken. De verwachting is dat Het Dagelijks Bestaan daarna vanaf begin mei kan gaan bouwen en in september op de nieuwe plek van start zal gaan.