Meer dan honderd ballen gehakt voor Zutphense vuilnismannen.
Volledig scherm
PREMIUM
Meer dan honderd ballen gehakt voor Zutphense vuilnismannen. © Jeroen Jazet

Meer dan honderd ballen gehakt voor Zutphense vuilnismannen: ‘Iedereen ziet nu in hoe belangrijk zij zijn’

videoEen duim omhoog, een kort gesprekje of een simpele glimlach. Het houdt vuilnismannen op de been tijdens deze coronacrisis. De waardering voor de afvalophalers groeit. Niet voor niets zijn ze in deze tijd aangewezen als een cruciale beroepsgroep. Cor ten Barge zet de vuilnismannen in het zonnetje met welverdiende ballen gehakt.

,,Die waardering is mooi om te zien. Dit gebaar zegt genoeg’’, zegt Glenn Kamphuis terwijl hij de eerste hap neemt van zijn broodje bal. De 28-jarige Warnsvelder zit elke week op de vuilniswagen om de afvalcontainers bij Zutphense gezinnen te legen. ,,Mensen maken ineens een praatje met je. Er zijn bepaalde wijken in de gemeente waar normaal gesproken de neus omhoog gaat als je langsrijdt. Vuilnismannen staan bij hen lager op de maatschappelijke ladder. Nu is het anders. Waar normaal de neus omhoog gaat, gaat nu ineens de duim omhoog.’’

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”