Volledig scherm
PREMIUM
De tornado die dinsdagavond door Gelderland raasde heeft ook Brummen en Zutphen aangedaan. Meteoroloog gaat uit van een langer spoor, tot Holterberg. © Sven Menschel

Meteoroloog ontdekt sporen van tornado in Zutphen en sluit Holterberg niet uit

De plaatsen Brummen, Zutphen en mogelijk ook de Holterberg hebben dinsdagavond met een zeldzame tornado van doen gehad. Slachtoffers vielen er niet, maar een ravage en traumatische ervaringen liet de wervelwind wel achter. ,,Het is angstaanjagend", stelt Reinout van den Born, de meteoroloog van weer.nl die de route van de tornado aan het uitstippelen is.

Hoe weet je zo zeker dat de tornado ook Brummen en Zutphen heeft aangedaan?

,,Omdat ik de tornado aan het reconstrueren ben. Ik ben nu in Nijmegen om de schade te onderzoeken. We krijgen allerlei meldingen over schade, waar jullie in sommige gevallen ook over bericht hebben. Ik heb mensen gesproken die verteld hebben over de schade die zij geleden hebben. Bovendien weet ik wat de windrichting was. Zo heb ik de route ook kunnen uittekenen. Dan volg je het pad van de tornado, op zoek naar zichtbare schade. Zo ben ik ook te weten gekomen dat de tornado 50 tot 150 meter breed is geweest. Deze trok vanuit Nijmegen over Huissen, over Rheden, door de bossen van de Veluwezoom naar Dieren, Brummen en naar Oeken en Zutphen. Op de laatste plekken ben ik nog niet geweest.”

  1. Hitterecord uit Warnsveld houdt stand onder de ogen van Warnsveldse scholieren
    PREMIUM
    video

    Hittere­cord uit Warnsveld houdt stand onder de ogen van Warnsveld­se scholieren

    Sneuvelt het nationale hitterecord uit 1944 gemeten in Warnsveld wel of niet. Scholieren van het Isendoorn College in Warnsveld keken met eigen ogen bij het weerstation op het dak van de school of het record van 38,6 graden zou sneuvelen. Het record hield stand. Ook in Warnsveld zelf. Op het dak was het afzien in de brandende zon, maar de temperatuur liep niet verder op dan 37,1 graden Celsius.