Volledig scherm
Noodweer in Valencia heeft ook effect op de nieuwe oogst voor de wijnen van Neleman uit Zutphen. Hun wijngaard daar is wel getroffen, maar hoe groot des chade is, is nu nog niet te zeggen. © Neleman Wijnen

Minder alcohol bij nieuwe oogst Neleman Wijnen na noodweer in Valencia

Ook de Spaanse wijngaard van Neleman Wijnen uit Zutphen is getroffen door het noodweer van afgelopen week in Valencia. Naar verwachting zorgt de enorme regenval voor een lager alcoholpercentage bij de wijnen.

,,Het was enorm schrikken", zegt Natasja van Dijk van Neleman Wijnen. ,,Inmiddels is het droog en kan een beetje een inschatting worden gemaakt van de schade. De witte druiven zijn al geoogst; met de blauwe druiven wordt eerdaags begonnen. We weten dat in de naast ons gelegen wijnregio La Mancha de oogst 30 procent lager uitvalt. Bij ons lijkt dat mee te vallen, maar door de hevige regenval zal het alcoholpercentage lager uitvallen.” Voor welke wijnen dat gaat gelden is nu nog niet te zeggen. Wat de uiteindelijke schade is moet ook nog blijken.

In het gehucht Casas del Rey in het wijngebied Valencia, op zo’n 900 meter boven zeeniveau, liggen de wijngaarden van Neleman, waar onder meer ‘Just Fucking Good Wine’ (een blend van verdil, chardonnay, sauvignon blanc en viognier-druiven), de Tempranillo Monastrell Organic en de Macabeo 100% vandaan komen.

Ongelukkig

Neleman werkt biologisch en CO2 neutraal. ,,Een bescheiden manier om zo min mogelijk bij te dragen aan deze schade waardoor de aarde zo ongelukkig wordt en dit extreme weer steeds normaler word", aldus Van Dijk.

 1. 80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’
  PREMIUM

  80.000 euro verlies, maar FC Zutphen raakt niet in paniek: ‘Die cijfers had ik niet moeten noemen’

  Hij is nog geen twee maanden voorzitter, toch had Herman Tuininga tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Zutphen afgelopen weekend een duidelijke boodschap. Op sportief vlak gaat het ‘niet verkeerd’ met de voetbalclub, maar financieel moet het beter. Met een verlies van 80.000 euro over de afgelopen twee jaren is er werk aan de winkel. Maar paniek? Daar is volgens de preses geen sprake van.
 2. Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes
  PREMIUM

  Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellin­gen en gemeentes

  Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”