Volledig scherm
De prijs zelf ging aan haar neus voorbij, maar belangrijker vindt ze zelf dat ze contact had met minister Van Engelshoven (Emancipatie). ,,Om mijn ideeën over te brengen. Dat is belangrijker dan de prijs.’’ © Arjan Gotink

Miranda Terpstra uit Warnsveld grijpt naast Jos Brink Innovatieprijs

updateMiranda Terpstra uit Warnsveld heeft naast de Jos Brink Innovatieprijs gegrepen. De prijs is uitgereikt aan Bowi Jong, die zich inzet voor de acceptatie van homoseksualiteit in het voetbal. Terpstra was genomineerd vanwege haar betrokkenheid bij Wijdekerk.nl. Op die site kunnen LBHTI’ers checken hoe welkom ze zijn in 426 Nederlandse kerken. 

De prijs zelf ging aan haar neus voorbij, maar belangrijker vindt ze zelf dat ze contact had met minister Van Engelshoven (Emancipatie). ,,Om mijn ideeën over te brengen. Dat is belangrijker dan de prijs.’’ Het tekent Miranda Terpstra; de Warnsveldse stopte de afgelopen jaren al haar tijd in wijdekerk.nl, de website die een gids wil zijn voor gelovige homo’s en lesbiennes die worstelen met hun identiteit in de kerk. 

Vragenlijst

De site werkt heel eenvoudig. Kerken kunnen via een vragenlijst invullen hoezeer LHBTI-personen binnen hun gemeenschap zijn geaccepteerd. Dat gaat via een lijst van standaardvragen - zoals krijgt de relatie de zegen, of mogen LBHTI’ers een vrijwilligersfunctie bekleden - tot een eigen inschatting van de acceptatie. De ene kerk geeft vol overtuiging aan dat de acceptatie 95 tot 100 procent is, de ander is voorzichtiger en schat de acceptatie op 80 procent.   

Oeuvreprijs

Joke Swiebel won de Jos Brink Oeuvreprijs. Andere genomineerden waren Dolly Bellefleur en Paul Haenen. De Jos Brink Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de positie van LHBTI’ers in de samenleving. De Jos Brink Innovatieprijs is een prijs voor een persoon of organisatie die zich op zeer inspirerende wijze inzet voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van LHBTI’ers in de samenleving. Beide prijzen worden eenmaal in de twee jaar uitgereikt.

De Oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Voor de Innovatieprijs wordt een cheque ter waarde van van 1.000 euro uitgereikt.

Volledig scherm
Wijdekerk.nl geeft een overzicht van de wijze waarop LHBT'ers in kerken worden geaccepteerd. © Wijdekerk.nl
  1. Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken
    PREMIUM
    video

    Vijf minuten tot een kwartier wachten om de N348 tussen Zutphen en Gorssel over te steken

    Eerder van huis om op tijd op school te komen omdat je de Zutphenseweg (N348) met de fiets moet oversteken. Scholieren vanuit Deventer, Epse en Gorssel richting Zutphen zijn er voorlopig nog niet vanaf. Nu het de vraag is of het kruispunt Quatre Bras wel wordt aangepakt, blijft het voor fietsers wachten of gevaarlijke capriolen uithalen om de andere kant van de weg te halen in de ochtendspits.