Volledig scherm
Talloze rode klaprozen zorgen op de plek van het voormalige landschapskunstwerk Het Witte Lint voor een rode bloemenzee. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Natuur verandert Het Witte Lint bij Zutphen in Het Rode Lint

Automobilisten die vol verbazing om zich heen kijken naar een gekleurd lint van bomen langs de N348. Wat de provincie Gelderland kunstmatig niet gelukt is, lukt de natuur langs de provinciale weg bij Zutphen wel.

De bermen langs de N348 zijn veranderd in een rode bloemenzee. Talloze rode klaprozen staan vol in bloei langs de provinciale weg. De rode klaprozen zijn niet bewust geplaatst. De zaden zijn letterlijk aankomen waaien. De klaproos is één van de bekendste wilde bloemen en verspreid zich razendsnel, met de vrolijke bloemenzee tot gevolg.

Contrast

Een groot contrast met het landschapskunstwerk Het Witte Lint. Op dezelfde plek langs de N348 moesten 1177 meidoorns voor een wit lint zorgen. Het project van de provincie Gelderland dat 1,6 miljoen euro kostte liep uit op een fiasco. De meidoorns overleefden de perenprachtkever en de droogte van afgelopen zomer niet. Alle meidoorns zijn inmiddels gekapt.