Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM eist ruim twee jaar cel tegen man uit Zutphen voor drugshandel en wapenbezit

Tegen twee 34-jarige mannen uit Zutphen en Emmen is gisteren dertig maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk geëist voor jarenlange handel in harddrugs, het bezit van grote hoeveelheden drugs en ook het bereiden van onder meer ghb. De straf is ook bedoeld voor het bezit van wapens.

De politie betrapte de mannen in augustus vorig jaar op de parkeerplaats van de McDonald’s in Deventer, waar de man uit Zutphen vijfhonderd gram amfetaminepasta aan de man uit Emmen zou hebben overgedragen. Doorzoeking van hun woningen leverde grote hoeveelheden verschillende soorten drugs op. De aanwezigheid van de grondstof gbl leek erop te wijzen dat ze zelf ghb bereidden.

Afkicken binnen een dag

In hun telefoons vond de politie bovendien vele berichten waaruit de drugshandel zou blijken. De man uit Emmen ontkende dat hij tweeënhalf jaar had gehandeld in harddrugs, zoals de officier van justitie hem verwijt. De drugs die bij hem waren aangetroffen zouden allemaal voor eigen gebruik zijn geweest. Hij was zwaar verslaafd in die periode, zei hij.

Op de vraag hoe hij is afgekickt, zei hij dat hij na zijn aanhouding van de ene op de andere dag was gestopt. Een van de rechters vroeg zich af hoe hij dat gedaan had als hij zo ontzettend veel had gebruikt. “U gebruikte liters ghb. Mensen vallen dood neer als ze van de ene dag op de andere dag stoppen.” De verdachte bleef erbij dat het hem was gelukt. De man uit Zutphen wilde niet reageren op de aantijgingen.

Alarmpistool 

De officier van justitie vindt dat de mannen, die eerder op vrije voeten werden gelaten, weer de cel in moeten. Tegen de man uit Emmen eiste hij tweeënhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de Zutphenaar eiste hij tweeënhalf jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk. Het verschil zit hem in het wapenbezit. De Zutphenaar had een omgebouwd alarmpistool waarmee munitie kon worden afgeschoten. De man uit Emmen een stroomstootwapen.

De officier kondigde aan dat er nog een ontnemingsvordering zal komen. Wat hem betreft leveren de mannen het geld dat ze met de handel hebben verdiend in. Hun advocaten vonden dat er te weinig bewijs was. De uitspraak is de zaak is over twee weken.

  1. In ‘The Voice’ schitterende Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn
    PREMIUM
    Video

    In ‘The Voice’ schitteren­de Ziggy (18) kon in Zutphen niet zichzelf zijn

    Bijna twee miljoen kijkers zagen Ziggy Krassenberg gisteren in The Voice of Holland vol overtuiging Queens ‘Too much love will kill you’ zingen. Alle coaches draaiden hun stoelen en Ziggy, die tot april in Zutphen woonde, koos voor Anouk. Aan met name Zutphense jongeren bewaart de achttienjarige Ziggy slechte herinneringen. ,,Ik heb veel last gehad van pesterijen en één keer ben ik zelfs een keer met een fles drank gemept.”