Niemand mocht na de verijdelde ontsnappingspoging in de buurt komen van de Zutphense Ooyerhoek-gevangenis. Er ging een streep door het bezoekuur.
Volledig scherm
Niemand mocht na de verijdelde ontsnappingspoging in de buurt komen van de Zutphense Ooyerhoek-gevangenis. Er ging een streep door het bezoekuur. © ANP

Omgeving gevangenis ‘no go area’ na ontsnappingspoging: ‘Zoiets verwacht je niet hier in Zutphen’

Linten en leegte, dat is de aanblik na de verijdelde ontsnappingspoging van Mocro maffia-kopstuk Omar L. uit de Zutphense Ooyerhoek-gevangenis. Wegen op bedrijventerrein Revelhorst, waar de bajes is gevestigd, zijn afgesloten. De politie houdt iedereen tegen.

De wijde omgeving is afgezet met politielint, want er wordt uitgebreid onderzoek gedaan op het gevangenisterrein. 

Grote schroeiplekken

Op een van de grote gevangenisdeuren zijn duidelijk grote schroeiplekken te zien. Pal voor de deur heeft aan het eind van de ochtend een brandend busje gestaan, dat binnen tien minuten door de brandweer kon worden geblust. Het busje maakte vermoedelijk deel uit van  het ontsnappingsplan. Het is rond de gevangenis sindsdien een komen en gaan van politievoertuigen.

Geen flauw idee

Een eindje verderop staat een man rustig een sjekkie te rollen. Het is Zutphenees Dick Heuvelman, die poolshoogte komt nemen. Hij hoorde vanochtend wel sirenes, maar had toen nog geen flauw idee wat er gaande was. ,,Ik was voetbal aan het kijken bij FC Zutphen, een paar honderd meter hier vandaan. Hoorden we ineens sirenes. Een bekende van mij checkte het even op z’n telefoon: autobrandje. Toen ik later thuiskwam, zei m’n vrouw: iemand probeerde te ontsnappen uit de bajes. Toen ben ik hier maar even heen gefietst. Wat een spektakel...’’

Voelt Heuvelman zich onveilig door de verijdelde uitbraakpoging? ,,Neuh, valt reuze mee. Ik sta er wel van te kijken, zoiets verwacht je niet hier in Zutphen. Ik ben hier geboren en woon hier al bijna 69 jaar. In al die jaren heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. Gelukkig is de ontsnappingspoging mislukt en loopt er nu niet een gevaarlijke crimineel ergens vrij rond. Daar moet je toch niet aan denken?’’

Drukte door bezoekuur

Rond een uur is het druk bij de gevangenis. Het is bezoekuur. Er komen steeds meer auto's aangereden. Ze komen tot het politielint en niet verder. Bezoekers stappen uit en vragen om opheldering. Willen weten of ze naar binnen mogen voor een ontmoeting met een familielid of goede bekende die een straf uit zit.

Nee dus. De agenten zijn onverbiddelijk. Een van de bezoekers, een vrouw, slaakt een zucht. ,,Dan zit er niks anders op dan maar weer terug te karren. Helemaal naar Brabant.’’ De stoet auto's met bezoekers maakt rechtsomkeert.