Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ondanks onrust is college Zutphen akkoord met drie reusachtige windmolens bij Eefde

De komst van drie enorme windmolens aan de rand van Zutphen is een grote stap dichterbij. Het college van Zutphen steunt het initiatief voor de windmolens bij het Twentekanaal, vlak bij Eefde. 

Het belang om de CO2-uitstoot te reduceren overstijgt volgens het college van burgemeester en wethouders van Zutphen het belang van inwoners in onder meer Eefde-West. Het college gaat daarom mee met het initiatief van IJsselwind om de drie windmolens te plaatsen.

De drie turbines moeten minimaal 170 meter hoog worden. ,,Anders is het niet rendabel om de molens te plaatsen’’, weet wethouder Harry Matser. Gezamenlijk moeten de windmolens 6750 huishoudens van energie kunnen voorzien.

Een ontwerpbestemmingsplan om de komst van de windmolens mogelijk te maken ligt vanaf 21 maart ter inzage bij de gemeente Zutphen. Op 4 april houdt de gemeente een inloopbijeenkomst voor omwonenden. Hier worden omwonenden ook geholpen om een zienswijze op te stellen. ,,Er zijn veel zienswijzen te verwachten’’, bekent Matser.

Onrust

De onrust in Eefde is groot door onder meer de komst van de drie windmolens. Voor het college van Zutphen zijn andere belangen groter. ,, Het college vindt andere belangen groter’’, draait Matser er niet omheen. ,,We hebben een opgave om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en meer gebruik te maken van bijvoorbeeld wind. Dat belang is belangrijker dan het belang van omwonenden over bijvoorbeeld het uitzicht.’’

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)