Volledig scherm
De gevangenis in Zutphen en met kader Omar L. © ANP © ANP

'Ontsnappingspoging Omar L. uit gevangenis Zutphen bijna gelukt’

De uitbraakpoging in de gevangenis van Zutphen vorige week zondag was bijna gelukt. Dat zeggen personeel en gedetineerden van de PI Achterhoek in Zutphen en bronnen rond het rechercheonderzoek naar de uitbraakpoging tegen De Telegraaf.

De groep Fransen die de tot levenslang veroordeelde ’Mocro-maffia’-gangster Omar L. wilde bevrijden, was binnen het complex en stond bijna oog in oog met hem. Een van de later opgepakte Fransen had zich voorgedaan als bezoeker en zette de poort open voor zijn handlangers. Hij had wiggen geplaatst onder de schuifdeur, zodat die open zou blijven. 

Slijptol

Omar L., inmiddels overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, stond op de luchtplaats en was enkele meters van vrijheid verwijderd. Maar de indringers hadden zich verkeken op een deur die ze niet open konden slijpen. Een bron binnen de PI zegt tegen De Telegraaf dat de accu van de slijptol leeg was en dat de mannen geen reserveaccu mee hadden. 

Vluchtwagen

Bij de uitbraakpoging werd de toegangspoort tot de gevangenis geramd met een brandend busje. De vier gingen er daarna vandoor in een vermoedelijk gestolen Volkswagen Golf. De politie achtervolgde de vluchtauto door grote delen van de Achterhoek en Liemers. De vluchtwagen leek naar het Duitse Emmerik te rijden. 

De wagen van de verdachten werd uiteindelijk door Duitse politiewagens klemgereden bij Wehl. De Volkswagen Golf had zeker twee lekke banden, die waren kapotgereden als gevolg van de roekeloze rijstijl van de bestuurder. De vier opgepakte mannen komen uit Frankrijk. Ze hebben een Marokkaanse achtergrond en geen zwaar crimineel verleden.