Ontsnappingspoging van Mocro-maffiakopstuk uit gevangenis Zutphen verijdeld; vier man opgepakt

Update & videoBij de gevangenis in het Gelderse Zutphen hebben handlangers geprobeerd om Mocro maffia-kopstuk Omar L. te laten ontsnappen. Die poging is mislukt. De politie heeft vier mannen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de uitbraakpoging. 

Een ingewijde bevestigt dat de ontsnappingspoging bedoeld was voor Omar L., lid van de zogenoemde mocro-maffia. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit. Handlangers zouden geprobeerd hebben de gevangenis binnen te dringen maar die poging is verijdeld. De politie heeft later op de middag vier man aangehouden. Ze konden na een wilde achtervolging worden aangehouden op de N813 bij het Gelderse Wehl. Daarbij werd een waarschuwingsschot gelost.

Onduidelijk is hoe de mannen L. wilden bevrijden. ,,Op dit moment doen we daar onderzoek naar en kunnen we geen mededelingen doen”, aldus de politiewoordvoerder. Advocaat Sander Janssen kan niet bevestigen dat geprobeerd is om zijn cliënt vrij te krijgen. Hij laat weten ‘het ook via de media te volgen’ en er verder niets over te kunnen zeggen.

Omar L. werd vorig jaar samen met Hicham M. schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. Omar L. was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. was de schutter. Onder de bijnaam Suarez zou hij met gecodeerde telefoons liquidatieopdrachten hebben uitgedeeld.

Zo zou L. achter de mislukte moordpoging zitten in 2016 op Nourdine A., alias Hitler. Volgens het Openbaar Ministerie wilde L. met de moord op Nourdine A. de liquidatie van zijn broer Youssef in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wreken. Via de beveiligde telefoon zou hij hebben geschreven: ‘Ik zoek hem al jaren. Deze flikker heeft de Staatslieden georganiseerd.’

Ontsnappingsplan

L. wordt ook gelinkt aan de groep rond Benaouf A., die in 2017 nog tevergeefs per helikopter probeerde te vluchten uit de gevangenis in Roermond. De Amsterdamse crimineel werd begin vorig jaar nog met spoed overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar die in Zutphen omdat er plannen bestonden om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.  

Hoe het brandend busje bij de gevangenis in Zutphen precies onderdeel uitmaakte van de ontsnappingspoging, kon de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet vertellen. Na het uitbreken van de brand liepen er direct zwaar bewapende agenten met kogelwerende vesten rond. Daarover verklaarde de politie dat het ‘voor de veiligheid was en het afschermen van de plek waar het is gebeurd’. 

Wetswijziging

Volgens de huidige wetgeving zijn gevangenen die proberen te ontsnappen niet strafbaar. Het kabinet vindt dat ‘niet uit te leggen’ en werkt aan een wetswijziging die het wel mogelijk maakt om deze gedetineerden te bestraffen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) kondigde die maatregel vorig najaar aan: ,,In 2018 ontvluchtte een gedetineerde uit de gevangenis door zich te verstoppen in een vuilniszak die door een handlanger naar buiten werd vervoerd. De handlanger werd vervolgd en veroordeeld wegens hulp bij ontsnapping, terwijl de gedetineerde niet strafrechtelijk kon worden aangepakt. (...) Nu is hulp bij ontsnappen wél strafbaar. Maar ontsnappen zélf niet. Dat is onrechtvaardig en vind ik niet uit te leggen.”

De gevangenis in Zutphen en met kader Omar L.
Volledig scherm
De gevangenis in Zutphen en met kader Omar L. © ANP
Het gebied is afgezet door de politie
Volledig scherm
Het gebied is afgezet door de politie © Persbureau Heitink
  1. Peter Schouten uit Zutphen vanuit Buenos Aires: ‘Ik heb verhalen gehoord van mensen die uitgescholden zijn vanwege coronavirus’
    PREMIUM
    VIDEO

    Peter Schouten uit Zutphen vanuit Buenos Aires: ‘Ik heb verhalen gehoord van mensen die uitgeschol­den zijn vanwege coronavi­rus’

    Peter Schouten ondervindt aan den lijve hoe Europeanen op dit moment in Zuid-Amerika worden behandeld vanwege het coronavirus. De in Zutphen opgegroeide Schouten woont nu in Buenos Aires in Argentinië. ,,Ik hoorde net nog het verhaal dat Nederlanders de bakker waren uitgezet, omdat ze niet konden aantonen dat ze al langere tijd hier in Argentinië waren.”