Ook in Gorssel worden de maaimachines vervangen door levende grazers: ‘Steeds meer mensen ontdekken het nut van de begrazing door schapen’
videoGorssel heeft sinds vandaag een eigen schaapskudde die op diverse locaties de maaimachines van Circulus-Berkel vervangt. Dit na goede ervaringen in Eefde en in andere gemeenten. De kudde moest deze vrijdagmorgen op eigen kracht vanuit de stal in Eefde naar zijn nieuwe werkplek lopen.
‘Team Henk’ staat deze vrijdagmorgen te trappelen van ongeduld. De 25 levende grasmaaiers gaan de velden van Gorssel ‘kort’ houden. Om die tocht tussen de stal in Eefde en Gorssel (vijf kilometer) in goede banen te leiden, heeft schaapherder Herbert Nijkamp heel wat helpende handen nodig. Nijkamp wordt vandaag geholpen door zijn vriendin Janny de Vries, zus Rianne Nijkamp, haar vriend Johan Godschalk en vader Henk Nijkamp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUMvideo
Deze schapen tussen woningen en naast winkelcentra blijven vast beeld in Zutphen: ‘Wat een enthousiasme’
Geblaat als je in de tuin of op het balkon zit en poep op de grasperken waar je langsloopt. Het zijn de minpunten aan de tientallen schapen die door Zutphen trekken om het gras in de openbare ruimte kort te houden. Geen inwoners die zich er echter druk om maakt. Herbert Nijkamp (34) loopt nu een jaar met zijn schapen door Zutphen en is verrast door de talloze positieve reacties. ,,Ik kan niet eens meer ongezien door de supermarkt.’’ -
PREMIUM
Deze schapen vervangen de grasmaaier in Zutphense woonwijken
Zutphenaren moeten vanaf eind deze maand niet raar opkijken wanneer ze schapen op de grasvelden voor hun woningen zien grazen. Zutphen start een proef van een half jaar waarbij 75 schapen door de stad heen grazen. Als een rondtrekkend circus grazen ze elke keer op een andere plek. Een duurzamere variant op de grasmaaier. -
PREMIUM
‘Walburgensis’ brak nek tegen Zutphense kerk, maar heeft daar nu een prominente plek
Een opmerkelijke bezienswaardigheid in een van de altaarkastjes in de Zutphense Walburgiskerk. De vrouwelijke slechtvalk die eerder dit jaar tegen de kerktoren aanvloog, haar nek brak en overleed, heeft een plek gekregen in de kerk. Het beest heeft nu een prominente plek tussen voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de Walburgiskerk. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUMKAMPS DOET RECHT
Trucker reed rond met rijbewijs uit Poolse printer: ‘Ik schaam mij dat ik zo dom ben geweest’
Ronald Kamps schrijft dagelijks over een rechtszaak uit de regio. Niet alleen over de opgelegde straf, ook over het verhaal erachter. De zaak: vals rijbewijs voorhanden hebben. -
PREMIUM
Zwembad Ruurlo rijgt records aaneen, mede dankzij het zoute water: ‘Hopen over magische grens te gaan’
Zwembad De Meene in Ruurlo stevent af op een ‘magische’ bezoekersgrens deze zomer. Waar woensdag het dagrecord van tweeduizend zwemmers al werd verbroken, hoopt bestuurslid Bas Bernauer dat er, over de hele zomer gezien, vijftigduizend bezoekers komen. ,,Een keihard record is dat niet, maar vijftigduizend is wel een magische grens voor ons als zwembad. Het zou héél bijzonder zijn.” -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.