Volledig scherm
Het contragewicht op de Oude IJsselbrug (zie foto-inzet) heeft tegen het hefportaal geschuurd. De Oude IJsselbrug wilde hierdoor dinsdag niet meer dicht, waardoor wegverkeer niet meer over de brug kon. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau, Fotobewerking Merten Simons

Oude IJsselbrug bij Zutphen twee avonden en nachten afgesloten door werkzaamheden

Voetgangers, fietsers en automobilisten kunnen in de avonden en nachten van 20 op 21 mei en 21 op 22 mei geen gebruik maken van de Oude IJsselbrug bij Zutphen. Tussen 21.00 en 6.00 uur wordt de brug afgesloten wegens werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden worden er aanpassingen gedaan aan de contragewichten. In februari zorgden deze contragewichten ervoor dat de Oude IJsselbrug lange tijd vastliep. Een contragewicht op de brug schuurde tegen het hefportaal, waardoor de brug bleef klemmen. Mogelijk is dit veroorzaakt door de renovatie van de brug in 2017.

Deur

Het contragewicht is het gewicht, een groot blok, dat nodig is om de brug open en dicht te laten gaan. Het hefportaal is het deel van brug waar dit contragewicht in hangt. ,,Je moet het vergelijken met een deur die je thuis ophangt’’, lichtte gemeentewoordvoerder Robert-Jan Bax in februari toe. ,,Zo’n deur heeft een tijdje nodig om te gaan zetten. Mogelijk moet je bijvoorbeeld een deel van de onderkant afschuren.’’

Op de momenten dat de brug wordt afgesloten worden er twee bussen ingezet om voetgangers en fietsers te vervoeren. Tussen 21.00 en 01.00 reiden de bussen tussen het IJsselpaviljoen naar bushalte de Hoven en terug.