Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Pleidooi voor ballonnenverbod bij evenementen in Zutphen

Het op- of loslaten van ballonnen moet in Zutphen verboden worden tijdens evenementen en festiviteiten. Daarvoor pleiten GroenLinks, de Stadspartij en D66. De drie partijen hebben gezamenlijk een motie ingediend om het verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen.

Een definitief verbod op het op- of loslaten van ballonnen gaat een stap verder dan het huidige beleid dat Zutphen voert. Zutphen hanteert op dit moment een ontmoedigingsbeleid. Zutphen gaat voorafgaand aan evenementen en festiviteiten in gesprek met organisatoren om het gebruik van ballonnen af te raden. Volgens de drie partijen is dit nog niet genoeg. Het afgelopen jaar zouden er tijdens minimaal drie evenementen ballonnen zijn opgelaten. 

Een kleine twintig procent van de gemeenten in Nederland verbiedt momenteel het oplaten van ballonnen. Daarnaast ontmoedigt twintig procent het loslaten van ballonnen.  Zutphen behoort bij deze laatste groep.

De raad van Zutphen buigt zich in een later stadium over de motie om ballonnen tijdens Zutphense evenementen te weren.

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.