Volledig scherm
De natuurspeeltuin in het Berkelpark in Zutphen. Vorige week zou een verwarde man er een jongen in zijn schouder hebben gebeten. © Patrick van Gemert/Zutphens Persburea © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Politie in Zutphen denkt te weten wie kinderen in speeltuinen lastig viel

De politie in Zutphen denkt te weten wie vorige week in twee speeltuinen in Zutphen jonge kinderen heeft lastig gevallen, waarbij één kind mogelijk is gebeten. Het zou gaan om een man met ‘een enigszins zwervend bestaan’, die volgens de politie zorg nodig heeft. Hij is niet aangehouden. Wel is met de man gesproken.

Bij de politie werd vorige week melding gemaakt van een man die een jongen in zijn schouder zou hebben gebeten in de natuurspeeltuin in het Berkelpark. Het kind dat zou zijn lastig gevallen, zelf afkomstig uit Zutphen, speelde met kinderen van buitenschoolse opvang (bso) Bolderburen. Een dag eerder speelden twee jongens aan het begin van de avond in de speeltuin achter de Jumbo in de wijk Het Waterkwartier. Hier zouden zij zijn achtervolgd en lastiggevallen door waarschijnlijk dezelfde man, waarna ze naar huis renden.

Eén incident

Politiewoordvoerder Ruud Visser meldt dat melding is gemaakt van één incident en dat op basis van het doorgegeven signalement - een licht getinte man van rond de dertig jaar en circa 1,70 meter lang, slank postuur, slag in donker haar en opvallend onverzorgd gebit - een persoon in beeld is gekomen, van wie vermoed wordt dat hij bij het incident betrokken is. 

,,We kunnen niet met zekerheid vaststellen of hij iets met de melding te maken heeft, omdat er verder geen getuigen zijn”, zegt Visser. Ook is niet zeker of er daadwerkelijk is gebeten, onder andere omdat er geen bijtsporen gevonden zijn. ,,Er heeft geen aanhouding plaatsgevonden. We hopen dat het gesprek heeft bijgedragen aan gedragsverandering, mocht hij hierbij wel betrokken zijn geweest. We beseffen ons dat het betrokken kindje en de moeder zijn geschrokken van de situatie.”

Quote

We hopen dat het gesprek heeft bijgedra­gen aan gedragsver­an­de­ring

Ruud Visser, Politie Oost-Nederland

De man met wie de politie sprak is een bekende van de politie, zegt Visser. De man zou niet tot nauwelijks Nederlands spreken. ,,In het team is de man en zijn achtergrond bekend. Hij is een persoon die zorg nodig heeft en zodoende ook een zorgkader kent. Voor zover bij ons bekend heeft hij op dit moment geen vaste woon- of verblijfplaats en leeft hij zodoende een enigszins zwervend bestaan.”

Vaderlijk 

De man heeft geen ontzegging gekregen voor speeltuinen, temeer omdat er geen basis is voor strafrechtelijk handelen. ,,De man is geen verdachte, we vermoeden alleen betrokkenheid. Hij is vaderlijk toegesproken en we hopen dat we een en ander hebben duidelijk gemaakt”, zegt Visser.

 1. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.