Volledig scherm
ZutphenHet Witte Lint langs de N348. © De Stentor Ronny te Wechel

Provincie Gelderland faalde bij miljoenendebacle Witte Lint in Zutphen: ‘Van dat geld kon je een Van Gogh kopen’

videoLandschapsproject Het Witte Lint langs de N348 tussen Eefde en Zutphen was vanaf dag één gedoemd te mislukken. De kweker waarschuwde vooraf vooral geen meidoorns te gebruiken. Dat blijkt uit een reconstructie van het miljoenendebacle door de Stentor.

Boomdeskundige Jan P. Mauritz, Partij van de Dieren Gelderland en de Bomenstichting stellen dat de provincie Gelderland roekeloos handelde in de voorbereiding op en de aanleg van Het Witte Lint. Een reeks van honderden speciaal gekweekte meidoorns moest in volle bloei langs de provinciale weg een opvallend bomenkunstwerk vormen. 

2,3 miljoen

Het Witte Lint mocht 1,6 miljoen euro kosten, maar kostte uiteindelijk 2,3 miljoen. De exclusieve meidoornbomen overleden snel na aanplant, waardoor er nieuwe planting nodig was.

Gelderland negeerde het advies om de bomen vast te zetten aan een paal, onder meer omdat dat minder mooi gevonden werd. ,,Onverantwoord’’, zegt Mauritz. De bomen waaiden om na een storm.

Kweker

PvdD gaat Statenvragen stellen, nu de kweker verklaart al in 2010 meidoorns afgeraden te hebben. De boom zou te kwetsbaar zijn voor het project. Gelderland wilde desondanks tóch meidoorns. Een argument: het was mooier.

PvdD’er Luuk van der Veer: ,,Als de kweker al zegt: beter niet doen… Bij stemming over het miljoenenproject, hadden Statenleden dit moeten weten… Van Het Witte Lint-geld kun je zelfs een Van Gogh kopen. Daar hadden we dan nog jaren naar kunnen kijken. Het Witte Lint is alweer weg.’’

De Stentor legde de teloorgang van Het Witte Lint vast op video:

  1. Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstelling naar voorstelling tijdens festival Oeverloos in Zutphen
    PREMIUM

    Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstel­ling naar voorstel­ling tijdens festival Oeverloos in Zutphen

    Zutphen is met Oeverloos een festival rijker. Van vrijdag tot en met zondag zetten Nederlandse en Duitse artiesten uit theater, circus, muziek en dans hun beste beentje voor op diverse plekken langs de IJssel. Het nieuwe culturele feestje wordt geopend in evenementenlocatie Het Koelhuis, tevens het hart van het festival. De Deventer programmeur Norbert Busschers (60) is de drijvende kracht achter Oeverloos.