Volledig scherm
De Overwelving in Zutphen. Tussen de stoep en de straat ligt een natuurstenenrand. Op deze rand komen ijzeren ‘punaises’ om fietsers te wijzen op de verhoogde stoeprand. © Archieffoto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

‘Punaises’ langs de weg om ongelukken met oudere fietsers in centrum van Zutphen te voorkomen

Te vaak fietsen ouderen in Zutphen tegen de verhogingen aan de zijkant van de weg op de Overwelving in Zutphen aan. Om dat tegen te gaan plaatst Zutphen voor een kleine 3000 euro veertig zogenaamde punaises langs de weg. Kleine roestvrijstalen bultjes op de stoeprand.

Tien ouderen die in ruim drie jaar tijd met de fiets zijn gevallen op de gerenoveerde Overwelving. Het zijn er voor de gemeente Zutphen teveel op de straat in het centrum van Zutphen. Zutphen heeft de ongevallen in beeld gebracht en besluit de weg aan te pakken. Aan de zijkant van de weg worden roestvrijstalen bultjes aangebracht, die het voor fietsers duidelijker moeten maken waar de weg ophoudt en waar de verhoogde stoeprand begint.

Drie keer letsel

Volgens Zutphen zijn er in de periode tussen 2016 en 2019 tien ongevallen geregistreerd. Bij drie van de ongelukken liep het slachtoffer letsel op. Bij alle ongevallen ging het om eenzijdige ongevallen met de fiets, waarbij de fietser op leeftijd was. De valpartijen ontstaan doordat fietsers tegen de natuurstenenrand van de Overwelving op rijden. 

Deze brede stoepranden zijn neergelegd bij de herinrichting van de straat in 2016. Na meerdere valpartijen aan de kant van de C&A zijn een jaar later de natuursteenbanden aan deze kant verlaagd tot ongeveer het straatniveau. De randen liggen nog zo'n twee tot drie centimeter hoger dan de straat. Dit blijkt nu onvoldoende te helpen, waardoor Zutphen extra maatregelen treft. Op de natuursteenbanden, die dezelfde kleur hebben als de straat, worden om de meter kleine metalen heuveltjes geplaatst.