Volledig scherm
De bungalow waar eind augustus een deel van de buit is teruggevonden. Verdachte Jereno R. is daarbij opgepakt naar een actie van het arrestatieteam. © De Stentor

Rechtszaak roof politiewapens uit pand van justitie in Zutphen uitgesteld

live twitterDe rechtszaak tegen twee verdachten van de opzienbarende roof van 23 politie-vuurwapens en munitie uit een pand van justitie in Zutphen is uitgesteld. Volgens de Zutphense rechtbank is de recente vondst van twee wapens uit de buit voldoende aanleiding om de zaak aan te houden tot juli.

Jereno R. (31) en Jasper K. (26) uit Ede staan vanmiddag terecht en worden verdacht van de inbraak en diefstal van de wapens.  R. zit al een paar maanden vast in de penitentiaire inrichting in Arnhem.  K. is wel verdacht maar zit niet vast. Volgens advocaat Monique Frerix van R. is er ‘hooguit sprake van voorhanden hebben van munitie’. ,,Diefstal wapens? Daar is geen spat bewijs voor”, aldus Frerix in de rechtszaal.

Deze krant onthulde vandaag dat liefst 21 van de 23 pistolen, Walthers P99Q, nog altijd kwijt zijn. Twee wapens zijn pas op 5 maart gevonden tijdens invallen in woningen in Rotterdam en Den Haag die als safehouse fungeerden voor zware criminelen. Volgens de rechtbank moet dit onderzoek eerst worden afgewacht, waarna de zaak tegen R. en K. kan worden voortgezet. De onderzoeksresultaten kunnen volgens de rechtbank  grote gevolgen hebben voor de verdachten uit Ede. 

De rechtszaak zal verder gaan op 29 juli. 

Verslaggever Stefan Keukenkamp was bij de rechtszaak. Volg hieronder de gang van zaken:

Patronen

In juli 2018 zijn de vuurwapens samen met 675 patronen, patroonhouders, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons buitgemaakt in het pand van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Die dienst vervoert gedetineerden voor Justitie. 

Bij de wapenroof in Zutphen hadden de daders volgens justitievakbond Juvox urenlang vrij spel, omdat het alarm van het Zutphense DV&O-pand was uitgeschakeld. Hoe dat kan is nog onbekend.

Arrestatieteam

 Verdachte Jereno R. is eind augustus opgepakt door het arrestatieteam nadat in de bungalow van zijn moeder in Otterlo een deel van de buit was teruggevonden. Het ging hierbij niet om de pistolen. Hij is daarna vrijgelaten, maar een paar maanden geleden toch weer vastgezet.