Het complex van FC Zutphen is sinds 1 juli 2018 volledig rookvrij n is daarmee een voorbeeld voor veel andere verenigingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het complex van FC Zutphen is sinds 1 juli 2018 volledig rookvrij n is daarmee een voorbeeld voor veel andere verenigingen. © Rob Voss

Roken langs het voetbalveld: weg met die peuk!

Roken op een sportpark? Dat is vanaf 2025 taboe. Tenminste, als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Alliantie Nederland Rookvrij ligt. FC Zutphen loopt ver voor de troepen uit, terwijl bij EFC’58 in Ermelo de asbakken nog op tafel staan. ,,Al die verboden, ik hou daar niet zo van. Het leven moet ook een beetje leuk blijven, toch?”

Sportpark ’t Meijerink baadt deze zaterdagmiddag in een fris najaarszonnetje. Op het hoofdveld van FC Zutphen rolt het eerste zaterdagteam de Nijmeegse opponent op en zo’n tweehonderd bezoekers zijn daar getuige van. Een sigaret valt niet te bespeuren. Sinds 1 juli 2018 is het sportcomplex rookvrij. ,,We hebben achthonderd jeugdleden”, zegt voorzitter Hans van Bel. ,,Die willen we het goede voorbeeld geven. Rokende mensen op een sportcomplex horen daar niet bij.”