Volledig scherm
Het is elk jaar weer een groot feest als de Roparun door Zutphen trekt. © Ronny te Wechel

Roparun leidt in 2020 vanuit nieuwe vertrekplaats Bremen richting Zutphen

De Roparun, met Zutphen traditioneel als feestelijke doorkomstplaats, begint volgend jaar in Bremen in plaats van Hamburg. De organisatie nam dat besluit om meer Nederlandse deelnemers aan zich te binden. De Stichting Doorkomst Roparun Zutphen verwacht niet dat de wijziging grote gevolgen zal hebben voor de doorkomsttijden in de Hanzestad.

Zutphen is de laatste vier jaar uitgeroepen tot beste doorkomststad van de Roparun, een estafetteloop waarvan de opbrengst bestemd is voor allerlei vormen van zorg aan mensen met kanker. De deelnemers trokken telkens vanaf halverwege de avond door Zutphen, langs een lint van waxinelichtjes. Die schier onafzienbare rij lichtjes plus de drukte en goede sfeer in het centrum maken de Roparun in Zutphen zo'n speciaal en spectaculair evenement.

Afstand gelijk

,,Het is nog niet helemaal duidelijk of er iets verandert in de doorkomsttijden’’, zegt Elly Makkinga, bestuurslid van de Stichting Doorkomst Roparun Zutphen. ,,Ik denk dat we daar na de zomer meer over te horen krijgen. Ik denk persoonlijk dat er niet zoveel zal veranderen. Met Bremen in plaats van Hamburg als startplaats blijft de afstand tot Zutphen ongeveer gelijk.’’

Door de verschuiving doet de Roparun in 2020 de stad Groningen en de provincie Friesland aan. Vervolgens loopt de route via onder andere het Drentse Sleen en Almelo naar Zutphen, waarna de estafettelopers uiteindelijk finishen in Rotterdam.

  1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
    PREMIUM
    video

    Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

    Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.