Volledig scherm
Het is elk jaar weer een groot feest als de Roparun door Zutphen trekt. © Ronny te Wechel

Roparun leidt in 2020 vanuit nieuwe vertrekplaats Bremen richting Zutphen

De Roparun, met Zutphen traditioneel als feestelijke doorkomstplaats, begint volgend jaar in Bremen in plaats van Hamburg. De organisatie nam dat besluit om meer Nederlandse deelnemers aan zich te binden. De Stichting Doorkomst Roparun Zutphen verwacht niet dat de wijziging grote gevolgen zal hebben voor de doorkomsttijden in de Hanzestad.

Zutphen is de laatste vier jaar uitgeroepen tot beste doorkomststad van de Roparun, een estafetteloop waarvan de opbrengst bestemd is voor allerlei vormen van zorg aan mensen met kanker. De deelnemers trokken telkens vanaf halverwege de avond door Zutphen, langs een lint van waxinelichtjes. Die schier onafzienbare rij lichtjes plus de drukte en goede sfeer in het centrum maken de Roparun in Zutphen zo'n speciaal en spectaculair evenement.

Afstand gelijk

,,Het is nog niet helemaal duidelijk of er iets verandert in de doorkomsttijden’’, zegt Elly Makkinga, bestuurslid van de Stichting Doorkomst Roparun Zutphen. ,,Ik denk dat we daar na de zomer meer over te horen krijgen. Ik denk persoonlijk dat er niet zoveel zal veranderen. Met Bremen in plaats van Hamburg als startplaats blijft de afstand tot Zutphen ongeveer gelijk.’’

Door de verschuiving doet de Roparun in 2020 de stad Groningen en de provincie Friesland aan. Vervolgens loopt de route via onder andere het Drentse Sleen en Almelo naar Zutphen, waarna de estafettelopers uiteindelijk finishen in Rotterdam.

  1. Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op
    PREMIUM
    video

    Als het nodig is, gaat wielerheld Theo gauw weer de baan op

    Een zwart gat? Welnee. Het leven van Theo Ankoné gaat gewoon door na het neerzetten van een nieuw werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan voor tachtigplussers (30 kilometer en 603 meter). De 85-jarige Warnsvelder geniet intens na van het huzarenstukje dat hij donderdagavond leverde in Geleen. En Turbo Theo waarschuwt zijn mogelijke opvolger alvast: ,,Als iemand anders mijn record dit jaar nog verbetert, krijgen ze in Limburg weer met mij te maken. Dan waag ik onmiddellijk een nieuwe poging.’’