Volledig scherm
Loverboy Johnny R. uit Zutphen met zijn advocaat. © Nicole Coenen

Ruim vijf jaar cel en tbs voor loverboy uit Zutphen voor mensenhandel en verkrachting

Johnny R. uit Zutphen (27) moet ruim 65 maanden de cel in voor onder meer mensenhandel, verkrachting, mishandeling en diefstal. Daarnaast krijgt de loverboy tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechter acht bewezen dat hij vier jonge kwetsbare meiden, waarvan eentje zelfs minderjarig, de prostitutie in dwong. Daarnaast verkrachtte hij een meisje van 15.

Loverboy Johnny R. dwong in 2016 en 2018 vier jonge meiden, waarvan één minderjarig, om in de prostitutie te werken in Zutphen, Lochem en Goor. Een deel van het verdiende geld moesten zij aan hem afstaan. Hij bedreigde de vrouwen en dreigde openbaar te maken wat zij voor hem deden. R. bepaalde volgens de rechter hoeveel ze moesten en werken en wat ze precies moesten doen.

,,De man heeft door zijn handelswijze ernstige schade toegebracht aan de lichamelijke en geestelijke integriteit van de vrouwen. Hij heeft geen enkel ontzag getoond voor hun zelfbeschikkingsrecht en heeft ernstige inbreuk gemaakt op hun persoonlijke vrijheid’’, stelde de rechter in de rechtbank Zutphen. ,,Telkens stond het financieel gewin en seksueel genot van de man voorop.’’

Tientallen mannen

Twee van de vier vrouwen hield R. voor dat ze boetes aan een sekssite moesten betalen als ze klanten weigerden. Doordat de vrouwen zich hierdoor genoodzaakt voelden in de prostitutie te blijven werken hadden ze met tientallen mannen seks. ,,Ze wilden snel geld verdienen en ik heb ze daarbij geholpen’’, verklaarde R. hier eerder tegenover de rechter over.

Naast zijn loverboyactiviteiten verkrachtte R. in het voorjaar van 2018 een meisje van 15 dat terugkwam van een avondje uitgaan. De Zutphenaar mishandelde het minderjarige slachtoffer en probeerde haar erna nog een keer te verkrachten.

Daarnaast stal hij een mobiele telefoon van een ander minderjarig meisje. Hij deed zich via de telefoon tegenover anderen voor als het meisje. Het meisje kreeg haar telefoon pas terug als ze seks met hem zou hebben.

Pieter Baan Centrum

Johnny R. is in het Pieter Baan Centrum onderzocht en verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De rechter legde R. daarom naast een gevangenisstraf van 65 maanden ook tbs met dwangverpleging op en een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Dit laatste houdt in dat R. na zijn gevangenisstraf en tbs onder toezicht kan worden gesteld.

De loverboy moet de vier vrouwen een schadevergoeding betalen. Deze schadevergoedingen lopen op tot 9000 euro. Aan het minderjarige slachtoffer van verkrachting moet hij een schadevergoeding van 5000 euro betalen. Daarnaast moet R. de Staat een bedrag van 3000 euro betalen. Dit is volgens de rechter het bedrag dat hij aan de vrouwen zou hebben verdiend. 

  1. Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen
    PREMIUM

    Mark uit Zutphen is koning, nee de keizer, van de unieke glazen zwembaden voor de jetset die niet alleen in geld wil zwemmen

    Zelf woont Mark Hoentjen in een gewoon huis in Zutphen. Zijn klandizie verkeert in de absolute upper class met huizen van een miljoen euro en meer. Hij bouwt in het atelier van zijn Zutphense bedrijf Underwaterwindows spectaculaire transparante wanden voor zwembaden en pools van regeringsleiders, koninklijke families en succesondernemers, topvoetballers en topartiesten.