Volledig scherm
De ontmanteling van Het Witte Lint is in volle gang. Met een kraantje worden de betonnen steunpalen uit de grond getrokken. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Scheve meidoorns sneuvelen langs de N348 bij Zutphen

De provincie Gelderland is begonnen met het kappen van de laatste overgebleven meidoorns langs de provinciale weg N348, die het geflopte landschapskunstwerk Het Witte Lint vormden. Het kilometerslange lint bestond uit 1177 scheefgegroeide meidoorns, die op een paar honderd na allemaal zijn aangetast door de perenprachtkever.

Maandagmiddag werden de scheve meidoorns langs het weggedeelte bij de Zutphense Polbeek gekapt. Het Witte Lint wordt vervangen door  Het Groene Kralensnoer, dat moet ontstaan uit een kruidenmengsel en 100.000 bloembollen. Die klus - die de provincie 300.000 euro gaat kosten - is bij goede weersomstandigheden op 15 maart geklaard. De aanleg van Het Witte Lint kostte Gelderland 1,6 miljoen euro. 

  1. Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen
    PREMIUM

    Zutphense Gerdien Verschoor voltooit levenswerk over Rembrandt uit passie voor Polen

    In haar nieuwste boek Het meisje en de geleerde - kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts beschrijft de Zutphense auteur en kunsthistorica Gerdien Verschoor de verbijsterende zwerftocht van twee werken van Rembrandt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ze vervlecht die geschiedenis met het levensverhaal van de Poolse gravin Karolina Lanckoronska, die de kunstcollectie van haar familie in 1994 schonk aan het Koninklijk Paleis in Warschau. Het was een karwei dat Verschoor vijf jaar lang opslokte.