Volledig scherm
Wethouder Mathijs ten Broeke. © Ronald Hissink

Schriftelijke vragen over botsing wethouder en zorgbedrijven in Zutphen

SP Zutphen heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over de twist tussen de wethouder en de zorgbedrijven. Wethouder Mathijs ten Broeke zegt dat aanbieders van huishoudelijk hulp voor ouderen en mensen met een beperking in Zutphen de boel bedonderen. De zorgbedrijven betichten de wethouder op hun beurt van stemmingmakerij. 

Betalen zorgbedrijven in Zutphen hun personeel volgens de cao? Zo ja, waarover gaat dan de uitspraak dat zorgbedrijven de gemeente Zutphen bedonderen? Vragen die de SP Zutphen beantwoord wil krijgen van het college van Zutphen. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld over het conflict tussen zorg-wethouder Mathijs ten Broeke en zorgbedrijven die huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking aanbieden. 

,,Huishoudelijke hulp is een belangrijk speerpunt binnen de SP en dat is één van de redenen dat we in de coalitie zijn gaan zitten’’, laat SP fractievoorzitter Nils Müller weten. ,,Het conflict tussen de wethouder en de zorgbedrijven in de Stentor is voor ons een aanleiding om duidelijkheid te krijgen in deze tarieven. We willen weten hoeveel geld er weglekt als winst voor de zorgbedrijven.’’

Laagste loonschaal

Ten Broeke, zelf wethouder namens de SP, gaf in een interview met De Stentor aan dat veel van die bedrijven hun werknemers nog steeds volgens de laagste loonschaal betalen, terwijl de tarieven door de gemeente Zutphen vorig jaar juist zijn verhoogd zodat zorgaanbieders hun werknemers beter kunnen betalen. De wethouder vroeg bij zorgaanbieders op hoe hun kosten waren opgebouwd. Veel van de zorgbedrijven reageerden volgens Ten Broeke niet, de bedrijven die wel openheid van zaken gaven bleken volgens Ten Broeke nog steeds in de laagste loonschalen te krijgen uitbetaald.

Uitspraken waar zorgbedrijven zich in een rondje langs meerdere bedrijven door De Stentor niet in konden vinden. Zij betichtten Ten Broeke van stemmingmakerij en lieten weten volgens de cao te betalen en een loonsverhoging te hebben doorgevoerd nadat de gemeente het tarief voor huishoudelijke hulp verhoogde. 

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.