Volledig scherm
PREMIUM
Volgens de bestaande planning zou de tweede sluiskolk in het Twentekanaal bij Eefde in 2020 worden opgeleverd. © Willem Hamer

Sluis Eefde, knooppunt Hoevelaken op lijst vertraagde projecten door stikstof en PFAS

Grote infrastructurele projecten als de aanpak van knooppunt Hoevelaken, de A6 bij Lelystad en de N35 in Overijssel lopen vertraging op door stikstofproblematiek. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.  De sluis bij Eefde staat op dezelfde lijst, maar Rijkswaterstaat hoopt daar de knelpunten nog op tijd op te lossen.

Door te veel stikstofuitstoot loopt de herindeling van knooppunt Hoevelaken maximaal drie jaar vertraging op. Dit blijkt uit een overzicht van grote projecten dat het ministerie heeft opgesteld. Bij dit drukke knooppunt op de grens van Utrecht en Gelderland kruisen de snelwegen A1 en A28. Ook de aanpak van de A6 tussen Almere en Lelystad gaat op de lange baan. Eerder was al bekend geworden dat de werkzaamheden aan de N35 Nijverdal-Wierden vertraging oplopen. Of de verbreding van de N50 bij Kampen wordt vertraagd, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat verwacht hier vooralsnog geen grote problemen omdat het project in de opstartfase zit. De werkzaamheden aan de A1 tussen Apeldoorn en Azelo lopen geen vertraging op.    

  1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
    PREMIUM
    video

    Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

    Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.