Volledig scherm
Harbach Sport in Zutphen. © Google

Sportwinkel uit Zutphen na 180 jaar failliet verklaard

Harbach Sport is afgelopen dinsdag door de rechtbank Gelderland failliet verklaard. Het aan de Overwelving gevestigde familiebedrijf werd al in 1840 opgericht. Tot 1953 was de bekende Zutphense sport- en outdoorwinkel aan de Schupstoel gevestigd.

Sinds 2006 stond de vijfde generatie van de familie Harbach aan het roer. Het faillissement is door de eigenaren zelf aangevraagd, zegt curator Michiel Vriezekolk van Voorink Advocaten uit Zutphen. 

Bij Harbach waren volgens hem zes werknemers in dienst. ,,De bestuurder heeft aangegeven dat de omzet in de afgelopen jaren is teruggelopen, hetgeen ertoe heeft geleid dat er al jaren verlies wordt geleden. Er bestaat geen perspectief op verbetering volgens de bestuurder”, aldus de curator. 

Internetwinkels

,,Een precieze oorzaak voor de omzetvermindering kon hij niet geven. Hij dacht onder meer aan de concurrentie van internetwinkels en het veranderen van koopgedrag.” Vriezekolk onderzoekt nog of een doorstart mogelijk is, maar acht die kans naar eigen zeggen niet groot. ,,Mochten partijen geïnteresseerd zijn dan kunnen ze zich in ieder geval bij mij melden.”

Het faillissement van Harbach is het tweede in korte tijd van een bekende winkelier in het gebied rond de Nieuwstad. Vorige week werd ook al damesmodezaak Iloché failliet verklaard.

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.