Theater Hanzehof in Zutphen.
Volledig scherm
Theater Hanzehof in Zutphen. © archief/Arjan Gotink

Theater in Zutphen krijgt tonnen voor achterstallig onderhoud om veiligheid te garanderen

Theater Hanzehof krijgt bijna zes ton van de gemeente Zutphen om achterstallig onderhoud alsnog uit te voeren. Het onderhoud is nodig om de veiligheid en het voortbestaan van de Hanzehof te kunnen waarborgen. Met het geld kan het theater vier tot zes jaar overbruggen en het ontslag van voormalig directeur Mirjam van Tiel bekostigen. Over vier tot zes jaar staat renovatie van het volledige pand op het programma. 

Later deze maand neemt de gemeente Zutphen een besluit over de toekomst van het pand van theater Hanzehof. Het complex is flink verouderd, voldoet niet meer aan de wet- en regelgeving en is inefficiënt ingedeeld. Vooruitlopend op dit besluit, waarschijnlijk een miljoenenrenovatie, komt het college van burgemeester en wethouders alvast met geld over de brug om achterstallig onderhoud uit te voeren. Zonder dit geld kan de Hanzehof niet voortbestaan.

,,Het is een flink verouderd pand. Hoe langer er niets aan wordt gedaan, hoe slechter het wordt’’, laat wethouder Mathijs ten Broeke weten. ,,Zolang er nog geen grote renovatie plaatsvindt, is er geld nodig om dit achterstallig onderhoud uit te voeren.’’

Installaties verouderd

Met het geld worden onder meer het cv-ketelhuis, koelingen en het inbraaksysteem vervangen. Meerdere installaties zijn zo verouderd dat onderdelen bij eventuele reparaties niet meer beschikbaar zijn of dat onderhoud niet meer mogelijk is.

Het geld voor achterstallig onderhoud was in 2016 al vrijgemaakt door de gemeente Zutphen. Voorwaarde daarvoor was dat de Stichting Hanzehof een goedgekeurd investeringsplan zou opstellen. Dat werd voor afgelopen zomer pas ingediend, omdat nog niet duidelijk was hoe de toekomst van het complex eruit zou komen te zien.

Nog dit jaar moet Zutphen een beslissing nemen over sloop, nieuwbouw of renovatie van het pand. De voorkeur van het college van burgemeester en wethouders is een ‘vernieuwbouw’, die zo’n acht miljoen euro moet kosten. Het zalen- en vergadercentrum wordt dan gesloopt. De Buitensociëteit moet in oude staat worden hersteld - met een volwaardige entree - en het theater blijft behouden. Deze maand wil het college hiervoor een plan presenteren aan de gemeenteraad.

Ontslag voormalig directeur

Als het aan Stichting Hanzehof ligt, zou er meer geld vanuit de gemeente naar theater Hanzehof moeten stromen. Hanzehof diende voor de zomer een verzoek in voor iets meer dan een miljoen euro. Daar gaat het college niet in mee. De stichting kan nu achterstallig onderhoud uitvoeren, maar moet de investering schrappen om extra personeel aan te nemen voor marketing, administratie en kassawerkzaamheden. 

Met de bijna zes ton moet ook het ontslag van voormalig directeur Mirjam van Tiel worden afgehandeld. Na een conflict met het stichtingsbestuur is Van Tiel in het voorjaar vertrokken bij theater Hanzehof. De rechtszaak die daarop is gevolgd en de ontslagvergoeding van de voormalig directeur kosten Zutphen 100.000 euro.