Volledig scherm
PREMIUM
Voormalig wethouder Willem Geerken (links) en Kees Samuels, de grote man achter de komst van de Vuelta naar Zutphen, tien jaar geleden. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Tien jaar na de Vuelta plukt Zutphen nog steeds de vruchten van de Spaanse wielerronde

Een week lang feest en alle wielertoppers uit binnen- en buitenland in de binnenstad. Tien jaar geleden was Zutphen in Spaanse sferen. De Wielerronde van Spanje, de Vuelta, streek neer in de Hanzestad en dat merkt Zutphen nog steeds in positieve zin.

Een gravering in de stoeprand op de Groenmarkt. La salida de la Vuelta. ‘Het vertrek van de Vuelta’. Het is één van de weinig tastbare herinneringen aan de Spaanse Wielerronde, die tien jaar geleden 30.000 wielergekken naar de binnenstad van Zutphen bracht. ,,Alle toppers stonden hier. Je kan het toch bijna niet voorstellen nu?’’ Kees Samuels (73) krijgt een grote glimlach op zijn gezicht als hij naar de gravering in de stoeprand kijkt, pal voor Wijnhuis Neleman. 

Volledig scherm
Zutphen maakt zich op de Groenmarkt op voor de etappestart van de Vuelta in de Hanzestad. © Archieffoto Tom van Dijke

Feest

Samen met voormalig wethouder Willem Geerken (64) kijkt hij terug naar het Zutphense wielerfestijn. Samen met Stan Hompe, voorzitter wielerclub ETP Zutphen, waren zij de drijvende krachten achter de komst van het Spaanse wielercircus naar Zutphen. Zutphen troefde onder meer Deventer af als startplek. ,,Stadspromotie in de beste vorm’’, concludeert Geerken. ,,Exacte cijfers zijn er niet, maar we hebben erna veel toeristen in de stad gehad die de beelden op de televisie hebben gezien. Daarnaast was het geweldig voor de stad zelf. Van jong tot oud, alle inwoners werden een week lang betrokken bij het feest. Iedereen was trots op Zutphen.’’

 1. Kerstpakketten uit Zutphen gaan de hele wereld over dankzij wielrenners
  PREMIUM
  Video

  Kerstpak­ket­ten uit Zutphen gaan de hele wereld over dankzij wielren­ners

  Topwielrenner Tom Dumoulin pakt over ruim een maand verlekkerd een van de circa 15.000 kerstpakketten uit die door Hedi over onze aardbol worden gestuurd. De kersthectiek is begonnen bij het kleine Zutphense bedrijf. In het magazijn stopt een team inpakkers dagelijks van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat romige kaasjes, flessen wijn en andere lekkernijen in dozen. ‘Operatie kerstpakket’ is nog steeds een logistieke uitdaging.
 2. Zutphen zet de poort wijd open voor Apeldoornse vastgoedmiljonair op voormalig ROC-terrein

  Zutphen zet de poort wijd open voor Apeldoorn­se vastgoed­mil­jo­nair op voormalig ROC-ter­rein

  Kenmerkende boogramen, midden in het groen aan de rand van de stad. De tastbare herinnering aan het voormalige schoolgebouw aan het Vispoortplein in Zutphen kan zomaar eens binnen afzienbare tijd verleden tijd zijn. De Apeldoornse vastgoedmiljonair Willem Goudkuil wil appartementen op de plek van het voormalig ROC-gebouw ontwikkelen. De gemeente Zutphen staat eventuele sloop van het karakteristieke pand toe.