Volledig scherm
PREMIUM
Voormalig wethouder Willem Geerken (links) en Kees Samuels, de grote man achter de komst van de Vuelta naar Zutphen, tien jaar geleden. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Tien jaar na de Vuelta plukt Zutphen nog steeds de vruchten van de Spaanse wielerronde

Een week lang feest en alle wielertoppers uit binnen- en buitenland in de binnenstad. Tien jaar geleden was Zutphen in Spaanse sferen. De Wielerronde van Spanje, de Vuelta, streek neer in de Hanzestad en dat merkt Zutphen nog steeds in positieve zin.

Een gravering in de stoeprand op de Groenmarkt. La salida de la Vuelta. ‘Het vertrek van de Vuelta’. Het is één van de weinig tastbare herinneringen aan de Spaanse Wielerronde, die tien jaar geleden 30.000 wielergekken naar de binnenstad van Zutphen bracht. ,,Alle toppers stonden hier. Je kan het toch bijna niet voorstellen nu?’’ Kees Samuels (73) krijgt een grote glimlach op zijn gezicht als hij naar de gravering in de stoeprand kijkt, pal voor Wijnhuis Neleman. 

Volledig scherm
Zutphen maakt zich op de Groenmarkt op voor de etappestart van de Vuelta in de Hanzestad. © Archieffoto Tom van Dijke

Feest

Samen met voormalig wethouder Willem Geerken (64) kijkt hij terug naar het Zutphense wielerfestijn. Samen met Stan Hompe, voorzitter wielerclub ETP Zutphen, waren zij de drijvende krachten achter de komst van het Spaanse wielercircus naar Zutphen. Zutphen troefde onder meer Deventer af als startplek. ,,Stadspromotie in de beste vorm’’, concludeert Geerken. ,,Exacte cijfers zijn er niet, maar we hebben erna veel toeristen in de stad gehad die de beelden op de televisie hebben gezien. Daarnaast was het geweldig voor de stad zelf. Van jong tot oud, alle inwoners werden een week lang betrokken bij het feest. Iedereen was trots op Zutphen.’’

  1. Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstelling naar voorstelling tijdens festival Oeverloos in Zutphen
    PREMIUM

    Fietsend of wandelend langs de IJssel van voorstel­ling naar voorstel­ling tijdens festival Oeverloos in Zutphen

    Zutphen is met Oeverloos een festival rijker. Van vrijdag tot en met zondag zetten Nederlandse en Duitse artiesten uit theater, circus, muziek en dans hun beste beentje voor op diverse plekken langs de IJssel. Het nieuwe culturele feestje wordt geopend in evenementenlocatie Het Koelhuis, tevens het hart van het festival. De Deventer programmeur Norbert Busschers (60) is de drijvende kracht achter Oeverloos.