Hennepplantage
Volledig scherm
Hennepplantage © ANP

Tot 6 jaar cel voor 21 leden Gelderse wietbende

De Rechtbank Gelderland heeft maandag straffen tot 6 jaar cel opgelegd aan 21 verdachten voor hun rol in of rond een professionele hennepbende met een growshop in Velp als hoofdkwartier. De verdachten kwamen uit onder meer  Apeldoorn, Zutphen Duiven, Arnhem Aalten, Doetinchem en Laag Zuthem. 

De organisatie richtte zeker 14 kwekerijen op in Epe, Biddinghuizen, Zutphen (meerdere), Oosterbeek, Arnhem, Winterswijk, Duiven, Vianen, Deventer en Wolfheze en had mensen voor de locaties, de aanleg van installaties, de planten, de verzorgers en knippers, het vervoer van geld, planten en oogst, het verpakken, de verkoop en het witwassen van de winst.De drie hoofdverdachten uit Arnhem van 53, 49 en 42 jaar kregen wegens het leiding geven aan de bende, de teelt en handel, wapenbezit en het witwassen van miljoenen 6 jaar, 6 jaar en 5 jaar cel.

Loslippig

Naast de hoofdverdachten waren acht andere verdachten volgens de rechtbank ook lid van de organisatie, als bouwers, installateurs, knipbaasjes, vervoerder of magazijnmedewerkers. Vijf van hen kregen anderhalf tot drie jaar cel. De drie bendeleden die met gevaar voor eigen leven een boekje over de organisatie open hebben gedaan kregen hun straffen voorwaardelijk opgelegd. Een loslippige elektricien kreeg 24 maanden voorwaardelijk, een installateur 18 maanden voorwaardelijk en een magazijnmedewerker die de organisatie al eerder verliet 9 maanden voorwaardelijk met een werkstraf.

Witwassen

Twee familieleden van twee van de hoofdverdachten zijn wegens witwassen veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijk, en de makelaar uit Laag Zuthem die in elk geval twee wietpanden leverde kreeg 3 maanden voorwaardelijk met 7500 euro boete. Van 7 andere verdachten werd wel betrokkenheid bij wietkwekerijen, maar geen lidmaatschap van de bende aangetoond. Zij kregen 3 tot 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.Hoewel niet helemaal nagespoord, is het vermoeden dat de organisatie 25 miljoen euro moet hebben verdiend met de hennepzaakjes. Die grote winst ging vooral naar de bendeleiders. De andere bendeleden en medeverdachten deelden slechts beperkt mee in de winst volgens de rechtbank. De ontneming van die verdiende miljoenen worden volgend jaar in een aparte zaak behandeld.