Volledig scherm
Het Kerkpad in Zutphen. Wandelaars willen er van de natuur kunnen blijven genieten, aanwonenden willen een privéweg om niet langer gehinderd te worden door passanten. De gemeente Zutphen gaat voor een tussenweg. © Archief/Rob Voss

Tussenweg moet oplossing bieden in conflict om geliefd wandelpad in Zutphen

Auto’s, motoren en brommers zijn niet meer welkom op het Kerkpad in Zutphen. Om het populaire (wandel)pad woedt al wekenlang een strijd tussen aanwonenden en wandelaars. Aanwonenden willen dat het pad een privéweg wordt. Wandelaars uit de buurt willen de weg voor alles en iedereen openhouden. De gemeente Zutphen gaat voor een tussenweg, waarbij mogelijk ook nog fietsers geweerd gaan worden.

Wandelaars kunnen over het geliefde Kerkpad in Zutphen blijven lopen. Wethouder Laura Werger stemt niet in met het verzoek van drie aanwonenden om van de openbare weg een privéweg te maken. Wel neemt ze maatregelen om de overlast voor aanwonenden te beperken. 

Wandelaar en fietsers kunnen via het Kerkpad vanuit Zutphen-noord op rustieke wijze naar het bos van Landgoed de Voorst aan de Kapperallee. Het is wel een opmerkelijke route. Het Kerkpad, opgenomen in meerdere grote wandelroutes, leidt pal langs de stallen en woningen, over het erf van twee boerderijen.

Ruim honderd jaar

,,Het pad wordt al ruim honderd jaar gebruikt en is onderdeel van meerdere wandelroutes. Om een weg aan de openbaarheid te onttrekken, moet je een goede reden hebben’’, zegt Werger. Volgens de wethouder wist één van de boeren die een verzoek indiende bij de koop van de boerderij bovendien dat er een openbare weg over zijn erf liep.

Wandelaars uit de buurt worden gehinderd als ze over het pad willen lopen en hebben zelfs een website opgezet waar klachten gedeeld kunnen worden. De aanwonenden ervaren op hun beurt veel overlast van mensen die langsrijden of lopen. Boer Hans van Schooten liet eerder tegenover de Stentor al weten dat voetgangers zijn stallen inlopen, passanten melk uit zijn melktank wilden halen en dat er spullen van zijn boerderij zijn gejat. ,,Voorbijgangers denken dat ze hier alles kunnen maken’’, concludeerde Van Schooten. 

Wel maatregelen

De wethouder snapt die problemen. Daarom neemt ze wel maatregelen. De weg wordt op bestemmingsverkeer na niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeerd. Er komen aan het begin en einde van het pad borden waar de gevaren worden benoemd voor betreders van het pad. Zo kunnen voetgangers op het erf stuiten op tractoren of andere machines.

Honden aangelijnd

Er komen ook borden waarop staat dat honden aangelijnd moeten zijn. Dat moet voorkomen dat honden vrij over het erf van de aanwonenden lopen. Dat is wel gebeurd en heeft volgens Van Slooten enkele van zijn koeien het neospora-virus bezorgd. Het virus wordt over het algemeen veroorzaakt door hondenpoep en zorgt ervoor dat koeien te vroeg afkalven.

,,Passanten moeten respect hebben voor een boerenbedrijf en de aanwonenden voor de voetgangers’’, geeft wethouder Werger beide kampen mee. ,,We gaan er vanuit dat mensen zich aan de normen van fatsoen in de openbare ruimte houden.’’