De politie doet onderzoek na de gewapende overval op de Dekamarkt in Apeldoorn in februari 2018
Volledig scherm
De politie doet onderzoek na de gewapende overval op de Dekamarkt in Apeldoorn in februari 2018 © Pim Velthuizen

Twee jaar cel en tbs voor man (21) uit Lelystad voor gewapende overvallen op supermarkten in Apeldoorn en Zutphen

De 21-jarige Noah van der H. uit Lelystad is voor een overval en een poging daartoe veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging. 

Van der H. overviel op 9 februari 2018 de Dekamarkt in Apeldoorn en maakte daarbij 700 euro buit. Twee weken later deed hij opnieuw een poging bij de COOP in Zutphen. Dat bleef bij een poging. Hij vertrok zonder geld maar sloeg wel een klant met een nepwapen tegen het hoofd. Tijdens het plegen van de overvallen liep de verdachte nog in een PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Terwijl hulpverleners dachten dat het goed met hem ging pleegde hij opnieuw zware feiten, stelt de rechtbank. 

Volgens de rechtbank is er alle aanleiding om te denken dat er sprake is van een schijnaanpassing. Deskundigen adviseerden het jeugdstrafrecht toe te passen maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens de wet is de verdachte volwassen en moet, gelet op de feiten en de persoon van verdachte, het volwassenenstrafrecht worden toegepast. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tbs met dwangverpleging maar geen straf. 

Uitgangspunt

De rechtbank neemt als uitgangspunt dat iedereen die dit soort feiten pleegt gevangenisstraf krijgt en ziet geen reden om daar van af te wijken. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij berekenend te werk is gegaan en de traumatische ervaringen voor de slachtoffers op de koop toe heeft genomen. De kans dat de man opnieuw overvallen gaat plegen is zonder tbs te groot, oordeelt de rechtbank. Aan twee slachtoffers moet de man ieder 1000 euro betalen.