Volledig scherm
Open dag archeologie bij werkzaamheden aan de rondweg N345 bij de Hoven. © Kevin Hagens

Veel publiek, weinig vondsten bij opgravingen in Zutphen

Publiek kon vandaag een kijkje nemen bij archeologische werkzaamheden, voorafgaand aan de aanleg van de rondweg om de Hoven in Zutphen. Er is niets te zien, toch is het interessant.

De rondleidingen gaan van start achter de boerderij aan de Voorsterweg die binnenkort geen ijkpunt meer kan zijn. Hij wordt gesloopt om plaats te maken voor rondweg en rotonde. Het is de laatste keer dus dat de boerenzwaluwen, die boven de hoofden van de bezoekers cirkelen, hier hun nesten hebben kunnen bouwen.

De toekomst klopt aan de deur, de rondweg, al in de jaren 70 van de vorige eeuw een wens van de Hovenaren, wordt eindelijk aangelegd. Toen het tracé was uitgestippeld, werd eerst bodemkundig, ecologisch en waterhuishoudkundig onderzoek uitgevoerd.

Niet spectaculair

Nu is de archeologie aan de beurt. In het landschap zijn twee sleuven gegraven en de archeologen Harry en Marloes Pape-Luijten geven vandaag namens de provincie vier keer uitleg aan belangstellenden. ,,Dat zijn er veel’’, zegt provinciewoordvoerster Marieke Delen. De eerste groep bestond uit 35 mensen, de tweede en de derde uit 60. De vierde komt hierna.

De informatie is interessant, de wandeling in de warme zon aangenaam, maar wie was gekomen voor spectaculaire archeologische vondsten, komt bedrogen uit. ,,Deze sleuf is zo leeg als een sleuf maar kan zijn’’, zegt Harry Pape.

Het is geen probleem voor de kinderen die mee zijn: ze spelen in de zandbergen naast de sleuf en op de bodem erin. ,,En die donkere verkleuring daar dan?’’ vraagt een van de deelnemers. Het antwoord: ,,Dat zijn sporen van misschien vijftig jaar oud.’’ Voor de kinderen is dat een hele tijd, voor archeologen is het peanuts.

Tweede sleuf

Op naar de andere sleuf. Vondsten gedaan? ,,Nee, niet één.’’ Het kan nog komen, er worden de komende dagen nog enkele sleuven gegraven. Deze tweede sleuf, vlak bij de spoorwegovergang, vertelt wél van alles over het landschap. Hier stroomde van 900 tot 1200 na Christus de IJssel, in een ruime boog om Zutphen. De IJssel tussen Zutphen en Deventer is relatief jong zegt Pape.

,,Ontstaan rond 550 na Christus. Niet dat wij het hebben meegemaakt, maar dus duidelijk na de Romeinse tijd.’’

Eventuele vondsten kunnen niet van vóór 550 dateren, want de rivier gooide met brute kracht alles om. ,,Aan de Brummense kant van het tracé hebben we wél ouder materiaal gevonden. Een vuurplaats die mogelijk dateert van 8000 vóór Christus.’’ Pape omschrijft de plek als een soort prehistorische bouwmarkt.

Restanten rookgranaten

Is er dan echt helemaal niets aangetroffen aan de noordkant van het tracé? Toch wel: overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog: rookgranaten en veel stukjes fragmentatiebom.

,,Maar een middeleeuwse burcht valt hier niet te verwachten’’, zegt Gijs Flink, provinciaal projectleider. Voor de planning is dat misschien maar goed ook, want die is behoorlijk strak.

,,Na het archeologisch onderzoek gaan we de boerderij slopen, dan kabels en leidingen verleggen, vervolgens de rotonde aanleggen en dan een stuk rondweg tot aan het spoor. Dat moet eind dit jaar af zijn. Als er niet toch nog ergens lijken boven de grond komen, moet de hele rondweg, mét beide onderdoorgangen (Baankstraat en Kanonsdijk) er eind 2020 kunnen liggen. IJs en weder dienende.’’

 1. Nationale brandweertitel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’
  PREMIUM
  Video

  Nationale brandweer­ti­tel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’

  Het is feest bij het Zutphense brandweerkorps. Zes spuitgasten uit de Hanzestad behaalden afgelopen zaterdag in Harskamp de Nederlandse titel in de landelijke TAS-HD klasse. Het Zutphense brandweerteam presteerde bij het bestrijden van een in scene gezette brand het beste van de negen finalisten en leverde in de persoon van Martijn van der Linde (37) tevens 's lands beste bevelvoerder. Ook in 2010 legden de Zutphense brandweerlieden beslag op de titel.
 2. Dwergteckel Takkie doodgebeten door bullmastiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’
  PREMIUM
  Video

  Dwergtec­kel Takkie doodgebe­ten door bullmas­tiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’

  Een heerlijke, zonnige wandeling met haar hond door het Veldesebos aan de rand van Warnsveld. Dat was afgelopen donderdagmiddag het plan van Tineke Kloosterboer uit Zutphen. Maar het uitje met haar dwergteckel Takkie veranderde in een complete nachtmerrie. Voor haar ogen werd de teckel doodgebeten door een andere hond. ,,Ik blijf die film maar afspelen in mijn hoofd.’’