Volledig scherm
Vorig jaar juli zijn wapens en munitie gestolen bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning, DV&O Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Verdachten vrijgesproken van roof politiewapens en munitie uit depot Zutphen

De rechtbank heeft twee verdachten vrijgesproken van de roof van 23 vuurwapens en 675 kogels uit een depot van justitie in Zutphen. Hoofdverdachte Jereno R. uit Ede kreeg wel acht maanden cel voor het bezit van kogels en pepperspray, maar vanwege het voorarrest komt hij onmiddellijk vrij. Het OM eiste onlangs nog forse celstraffen tegen het duo.

De rechter acht niet bewezen dat de twee vorig jaar juli waren betrokken bij de diefstal van wapens, munitie, handboeien en busjes pepperspray uit het depot van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Er was namelijk geen technisch bewijs zoals vingerafdrukken voorhanden en ook het dna op één van de teruggevonden wapens leidde niet naar het tweetal. Daarnaast ontbraken camerabeelden.

Hoofdverdachte R. is wel veroordeeld voor het bezit van kogels en pepperspray eind augustus in de bungalow van zijn moeder in Otterlo. De rechtbank is van mening dat R. moest weten dat deze spullen gestolen waren. R. zat al sinds september vast, waardoor hij onmiddellijk op vrije voeten komt.

Eis OM

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar cel tegen hoofdverdachte Jereno R. (31) uit Ede vanwege betrokkenheid bij de opzienbarende wapenroof uit een depot van justitie in Zutphen.  R. werd verdacht van de inbraak en handel van wapens en munitie. 

De andere verdachte, Jasper K. (26) uit Harskamp, hoorde 4,5 jaar celstraf tegen zich eisen. Hij is vorig jaar al op vrije voeten gesteld.  De officier van justitie noemde het het politie-onderzoek ‘Zoutelande’ twee weken geleden in de rechtszaal al ‘onbevredigend’. ,,Het is maar de vraag of iedereen die terecht moet staan nu terecht staat”, zei hij in de rechtbank.

De officier van justitie schetste ook het beeld van een rommeltje binnen het justitiedepot in Zutphen. Beveiligingscodes van het complex ‘slingerden rond’ waardoor niet meer was na te gaan waar het lek zat. Uiteindelijk konden criminelen urenlang ongestoord hun gang gaan, omdat zij de beschikking hadden over de code van het alarmsysteem.

Roof

Het OM verdacht R. en K. van het stelen van 23 vuurwapens, 675 patronen, patroonhouders, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons die buit werden gemaakt in het pand van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Deze dienst regelt het vervoer en de bewaking van gedetineerden. Het onderzoek werd bemoeilijkt, omdat er geen camera’s hingen in en rondom het wapendepot.

Het OM is zich nog aan het beraden over een eventueel hoger beroep in deze zaak.

 1. Nationale brandweertitel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’
  PREMIUM
  Video

  Nationale brandweer­ti­tel voor Zutphens team: 'Wij gaan letterlijk voor elkaar door het vuur’

  Het is feest bij het Zutphense brandweerkorps. Zes spuitgasten uit de Hanzestad behaalden afgelopen zaterdag in Harskamp de Nederlandse titel in de landelijke TAS-HD klasse. Het Zutphense brandweerteam presteerde bij het bestrijden van een in scene gezette brand het beste van de negen finalisten en leverde in de persoon van Martijn van der Linde (37) tevens 's lands beste bevelvoerder. Ook in 2010 legden de Zutphense brandweerlieden beslag op de titel.
 2. Dwergteckel Takkie doodgebeten door bullmastiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’
  PREMIUM
  Video

  Dwergtec­kel Takkie doodgebe­ten door bullmas­tiff in bos bij Zutphen: ‘Ik hoor haar nog kermen’

  Een heerlijke, zonnige wandeling met haar hond door het Veldesebos aan de rand van Warnsveld. Dat was afgelopen donderdagmiddag het plan van Tineke Kloosterboer uit Zutphen. Maar het uitje met haar dwergteckel Takkie veranderde in een complete nachtmerrie. Voor haar ogen werd de teckel doodgebeten door een andere hond. ,,Ik blijf die film maar afspelen in mijn hoofd.’’