Volledig scherm
Verpakkingsbedrijf Amcor op bedrijventerrein De Mars in Zutphen. Hier gaan twaalf arbeidsplaatsen verloren. © Google

Verpakkingsgigant stopt met kartonverpakkingen in Zutphen, twaalf arbeidsplekken verloren

Het grootste verpakkingsbedrijf ter wereld moet de afdeling kartonverpakkingen in Zutphen opheffen. Twaalf voltijdsbanen gaan hiermee verloren bij Amcor. De vestiging op bedrijventerrein De Mars gaat alleen nog verder met aluminium verpakkingen. 

Bij het Zutphense onderdeel van Amcor is op dit moment nog plek voor 95 voltijdsbanen. Door 12 daarvan gaat een streep. Dit vertrekkend personeel werkt met gelamineerd karton. Dat zijn kartonverpakkingen met een laag folie eromheen. Deze verpakkingen worden onder meer gebruikt voor drinkpakken en tabak. Het bedrijf verloor een grote klant en kreeg het daardoor niet meer voor elkaar om de tak winstgevend te houden. Daarnaast past het kartonnen verpakkingsmateriaal niet in de visie van het bedrijf, dat zich meer wil richten op recyclebaar materiaal.

Betreurenswaardig

,,Het is zeer betreurenswaardig dat dit besluit genomen moet worden, zeker na de lange historie van laminaten binnen ons bedrijf’’, zegt Erwin van Tienoven. Hij is de directeur van de Zutphense vestiging van het Australische bedrijf. ,,Dit besluit brengt helaas met zich mee dat er twaalf arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. De toekomst van Amcor Flexibles Zutphen ligt bij het produceren van aluminium containers en deksels.’’

Deze aluminium verpakkingen worden bijvoorbeeld gebruikt voor verpakkingen van smeerkaas en paté, maar ook bij dierenvoeding, koffie en in de gezondheidszorg.

Aangenomen opdrachten worden nog wel uitgevoerd, maar het bedrijf neemt geen nieuwe opdrachten meer aan. Personeel van het Zutphense bedrijf is inmiddels ingelicht over het besluit om de hele productielijn voor gelamineerd karton te schrappen.